Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА У ЕВРОПИ ГРАДИ НАЈВЕЋИ БРОЈ САОБРАЋАЈНИЦА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће Ауто-пут мира Е-80 Ниш (Мерошина) - Плочник (Белољин) бити спас за Топлички крај и да је од велике важности за Прокупље, Блаце и Куршумлију.

Председник Вучић рекао је, приликом обиласка прве деонице тог ауто-пута у Мерошини, да чак и полупрофилни пут показује колико можемо да будемо успешнији.

"Ово је и позив за инвеститоре јер се гради пословна зона у Прокупљу, у Куршумлији постоје три бање, војска, али је потребно још инвеститора. У општини Блаце смо отворили још један погон. Пут Белољин-Блаце је нов асфалт урађен да изгледа као Швајцарска", рекао је председник Вучић.

Претходно, председник Вучић присуствовао је презентацији ауто-пута заједно са шефом делегације ЕУ Емануелом Жиофреом коме је рекао да је око 2005. године све било тотално урушено и да све мора да се поправи.

"Србија жели да види готов ауто-пут, сви хоће веће плате и пензије, а нико неће да гради путеве. Овај пут кошта 1,2 милијарди евра и више", рекао је председник Вучић.

У интересу нам је да будемо повезани са Грачаницом, Приштином, Тираном

Председник Вучић изјавио је да је још у оквиру Берлинског процеса 2014. године, са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о повезивању Приштине и Ниша ауто-путем и истакао да Приштина није заинтересована за то.

"Ја мислим да је то јако важно, да будемо спојени са нашом Грачаницом, али и са Приштином, Тираном, Драчем. То нам олакшава посао и напредак, увоз и извоз робе и услуга", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Србија има да изгуби много више од тзв. Косова.

"Много више имамо да изгубимо него Курти. Имамо много снажнију економију, људи живе много боље, наше плате су још мало па дупло веће него доле. Када се повећа и просветним радницима, и медицинским сестрама у септембру, па потом и значајном броју припадника војске, то ће се осетити. Од краја године повећавамо и минималац", рекао је председник Вучић.

Србија гради највећи број саобраћајница

Председник Вучић изјавио је да Србија у Европи, пропорционално својој величини, гради највећи број саобраћајница, што, како је истакао, није лако у тренутку када је Европа у некој врсти рецесије.

Председник Вучић рекао је да је Србија до сада успевала да држи финансијску стабилност и да се нада да ће успети то да ради и даље.

"До Беловине је 35 километара, сектор Беловина-Куршумлија 1 и 2, онда идете ка Рудару, то је место где скрећете ка Пролом бањи и онда идете ка Мердару", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да са градоначелницима из нишавског округа увек разговара о улагањима.

"Увек људи траже више, када желите да радите и желите својим местима добро и бољитак и убрзање, потпуно је нормално да нисте задовољни и да тежите бољем и да иде на боље. Данас ће овом деоницоим проћи прва возила, после 13 сати рачунајте", рекао је председник Вучић.

Додао је и да је деоница која се данас отвара мала, има 5,5 километара, али да људи морају да знају да један километар кошта од осам до 25 милиона евра у зависности од конфигурације терена.

"Неретко 5 километра кошта 100 милиона евра, поскупели су битумен и нафта, скачу котације, а неко то мора да плати. Када отварате стотине километара у питању су милијарде евра, па покажите неког друог те величине и снаге у Европи ко ће да отвара за милијарде евра путеве. И ЕУ ће да помаже, али све је највише захваљујући економској стабилности земље. Ово ће нас да кошта 635 милиона полупрофил и око 1,4 милијарде евра када се заврши. Када би нам Мануел (Жиофре) поклонио још 60 милиона евра било би добро, хвалио бих ЕУ недељу дана", рекао је председник Вучић.

На питање када ће бити готов цео ауто-пут, председник Вучић рекао је када се скупи довољно пара за све.

"Ако ови заврше рат, биће без застоја, а ако не заврше, не знам шта да кажем. Сви живе у проблему, само код нас људе то не занима, само хоће да иду на море, а да ли постоје неке друге околности њих то не занима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић присутнима је показао где би могао каменолом да се отвори и указао на проблем да се против тога буне.

"Кажу тиме угрожавамо животну средину. А замислите да сам послушао под притисцима све који су подржавали демонстрације против Београда на води и који су тражили да се сруши све. Не бисмо имали бисер Србије да сам слушао све залудне типове. Хајде некад похвалите неког, помози му, немој да му одмажеш, али неки паметни и храбри људи су издржали и ући ће у историју", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли би грађанин Александар Вучић захвалио председнику Александру Вучићу, он је рекао да би пре свега захвалио амбасадору ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу.

"Желим да му се захвалим на подршци овој земљи. А председнику Србије је у опису посла, он је плаћен за то да воли своју земљу и да се за њу бори", рекао је председник Вучић.

Улагаћемо у Ниш

Председник Вучић обишао је презентацију туристичких потенцијала Нишавског и Топличког краја.

Прво је са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски обишао штанд Ниша, упознао се са туристичким потенцијалима овог краја и навео да ће се улагати у Ниш.

Председник Вучић истакао је да се помажу радови на нишком аеродрому Константин Велики, где се улаже 1,1 милијарда евра, а улаже се и у комплекс Медијана, за који је градоначелница Сотировски рекла да га је ове године већ посетило више од 50.000 туриста.

"Добро је да људи не живе у прошлости, за који дан креће пут Ниш-Брестовац, као и Ниш-Димитровград и кружна обилазница око Ниша. Имате ауто-пут до македонске границе, до бугарске границе, а имаћете пун профил и до Прокупља и до Куршумлије", рекао је председник Вучић.

Градоначелница Сотировски истакла је да људи виде колико се улаже у Ниш на чему су, како је рекла, веома захвални.

На штанду Мерошине, мештани који су дочекали председника су навели да би им много значило да се изграде неки садржаји на Облачинском језеру, на шта је председник Вучић рекао да ће са шефом делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом посетити ово језеро да види може ли тамо нешто да се направи.

На штанду Прокупља мештани су у разговору са председником Вучићем истакли да им је неопходан новац за основне школе "Ратко Павловић Ћићко" и " 9. октобар".

Обишао је и штанд општине Житорађе, где се упознао са локалним производима, док је код штанда општине Блаце пробао локално вино и похвалио "прокупац", а на крају је посетио и штанд Куршумлије.

На штрандовима које је обишао мештани су изложили локалне производе, сокове, пите, вина, ајвар, и слично, а председник Вучић им је уз похвале за производе пожелео срећан рад.

У разговору са председником Вучићем мештани су истакли да ће им изградња ауто-пута Ниш-Мердаре много значити и за развој туризма у овом крају.

На крају је разговарао и са радницима "Штрабага" који раде на изградњи овог ауто-пута и поручио им да ће пошто је склопљено доста уговора бити посла за њих а и да ће им плате бити веће.

Ауто-пут Ниш-Мердаре унапредиће развој, хвала ЕУ на помоћи

Председник Вучић рекао је да је поносан на пут који је изграђен по највишим светским стандардима јер ће он помоћи развитку Топличког округа и југа Србије и бити један од најпрометнијих путева у Србији.

"Ја сам поносан што ће нас овај пут повезати и са Србима и са Албанцима на Косову и Метохији. И са Албанцима у Приштини и са Србима у Грачаници. И са Албанцима у Тирани и Дуресу. И да објасним Србима и свима који не желе да виде будућност - ово ће бити један од најпрометнијих путева за 20 или 30 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је ЕУ на великој помоћи.

"Они су нама за овај пут дали 40 милиона евра на поклон. Хвала им на томе. То је велики новац за нашу земљу. На овом подручју је то 3,5 до 4 километра ауто-пута пуног профила. Посебна захвалност Европској банци за обнову и развој који су нам по веома повољним условима помогли на изградњи овог капиталног објекта", навео је председник Вучић.

Додао је да га је његов пријатељ шеик Мухамед бин Зајед саветовао да не гледа као политичар где ће земља бити за пет година, већ као родитељ, да гледа свог сина и размишља где ће земља бити за 25 година када он буде имао 30 година.

"И зато нам је више него потребан јер ће тада наши односи (Срба и Албанаца) бити другачији. А зато нам је значајан за развој Топлице. Повезивање са људима друге националности са којима некада нисмо били у најбољим односима", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је јако важно ојачати југ Србије за који је навео да је један од најлепших делова земље.

"Да Топлицу ојачамо и зато ћемо одавде да градимо пун профил ауто-пута до Куршумлије. То је много важно из више разлога. У Прокупљу се завршава индустријска зона, а без доброг пута инвеститори неће доћи", истакао је председник Вучић.

Додао је да је потребно да се у Прокупљу заврши и здравствени центар.

"Општина нема да уложи у трафо станицу и котларницу, али ће уложити Србија јер су Топличани увек били први у реду када се бранила држава", и додао да ће држава помоћи и око обнове школа у Прокупљу, али и у Блацу и Житорађи.

У септембру камен темељац за фабрику у Нишу, биће још инвеститора

Председник Вучић изјавио је да постоје бројни инвеститори заинтересовани за улагања у југ Србије, а најавио је и да ће у семптембру бити постављен камен темељац за нову фабрику у Нишу која ће запошљавати 375 људи.

"Мораћемо да доведемо још нових инвестиција за цео Нишавски и Топлички оркуг. У Нишу полажемо камен темељац за нову фабрику, ако се не варам у септембру, запошљаваће 375 људи. За Ниш имамо још четири потенцијална инвеститора. У сваком од места овде имамо заинтересоване инвеститоре, и неке швајцарске, за Прокупље чак четири и сва четири са територије ЕУ", рекао је председник Вучић.

Додао је да су инвестиције веома важне и да ће зато додатно замолити шефа делегације ЕУ Емануела Жиофреа да помогне у додатном привлачењу инвеститора у Топлицу.

"Овде је диван народ, много нам је важно да људи ту живе боље. Мерошину рачунамо у Топлицу, ту живи диван, а сиромашан народ, морамо да помогнемо и учинимо све да се то промени, чинимо све, али не можемо том брзином сами, зато вас молим за ту врсту подршке и помоћи", рекао је председник Вучић.

Србија ће, како је нагласио, наставити да улаже у пет округа, Топлички, Нишавски, Пчињски, Пиротски, Јабланички.

Рекао је да зна да људи никада нису до краја задовољни, али да као и што је Жиофре рекао када се крене ка Бугарској и Грчкој види се колико је Србија направила у претходним годинама.

Ускоро нам креће пруга Ниш-Димитровград, и заобилазница око Ниша о којој се толико година говори, а нико се није дрзнуо да то уради.

Сутра, прекосутра крећу радови на прузи Ниш-Брестовац, 23 километра која ће нас спајати са Прешевом и југом Србије.

Пре краја године креће Сталаћ-Ђунис 17 километара, то је деоница на брзој прузи Беорад-Ниш коју градимо са европским партнерима.

"Много тога се мења, земља нам је дугачија морамо да радимо још више, за нас је од пресутног значаја стопа раста", рекао је председник Вучић.

Раст тражимо у великим инфраструктурним пројектима

Председник Вучић изјавио је да у Србији мора да се ради још више и јаче, и нагласио да је за земљу од пресудног значаја стопа раста коју траба тражити у великим инфраструктурним пројектима.

Много тога се мења у Србији, много тога је другачије. Земља нам је другачија али морамо да радимо још више и јаче, јер је за нас од пресудног значаја стопа раста, рекао је председник Вучић и нагласио да је јавни дуг у Србији под контролом.

"Јавни дуг у ЕУ је просечно 94 одсто, а на територији Србије 50,4 одсто, није нам то проблем, имамо простора и за добре кредите и за све, али нам је проблем дефицит. Када смањујете дефицит и када имате инфлацију, смањујете потрошњу, онда раст морате да тражите на другој страни, тај раст морамо да тражимо у великим инфраструктурним поројектима, морамо да радимо и градимо јер ће само раст смањивати разлику у развоју између најснажнијих земаља ЕУ и Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ако ти најснажнији расту 0,7 одсто, 0,8 одсто, а ми 2,5 одсто онда смо значајно смањили ту разлику.

То је, како је нагласио, био случај у претходним годинама - далеко су испред нас али смо ми зато брже напредовали.

"Са тим темпом морамо да наставимо да би смањивали разлику, а себе приближавали ЕУ", рекао је председник Вучић који је на крају обраћања захвалио Европљанима на великим средствима које су дали Србији.

Председник Вучић је грађанима захвалио на подршци коју пружају великим променама - реалним, рационалним, разумним и стварним, као и на марљивости и поручио им да Србија неће стати.

"Србија ће наставити да се развија и бори за своју будућност и избориће се", закључио је председник Вучић.