Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НЕ СМЕ ДА ОДУСТАНЕ ОД ПОДРШКЕ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да Србија нема право и не сме да одустане од подршке Републици Српској, ма која сила да тражи да уведе санкције против наших људи или припадника нашег народа.

Председник Вучић, који је у посети Републици Српској поводом сећања на страдале у "Олуји", рекао је да је данас са председником РС Милорадом Додиком и патријархом српским Порфиријем разговарао у манастиру Осовица у општини Србац о кључним питањима за српски народ, Републику Српску и целокупну позицију нашег народа у региону, за односе са светом, за притиске којима су изложени наши људи.

Србија, како је истакао, нема право и не сме да одустане од подршке Републици Српској, ма која сила да тражи да уведе санкције против наших људи, припадника нашег народа.

"Од када су Американци увели санкције комплетном руководству Републике Српске и увели санкције против наших људи на Косову и Метохији, али наших људи на Косову и Метохији, неалбанцима, увели санкције против шефа Безбедносно-информативне агенције у Србији ствари се компликују. То нису једноставне ствари за нас оне се компликују не само у политичком смислу већ и у економском смислу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће Србија сутра изнети став по том питању.

"Али је унапред јасно да Србија нема право и не сме да одустане од подршке Републици Српској, ма која сила да тражи да уведе санкције против наших људи, припадника нашег народа, онолико колико можемо, па макар били и последњи на кугли земаљској, ми не можемо да мењамо свој народ и бићемо уз свој народ", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да су данас разговарали о тежини економске ситуације, како да се то решава и изразио захвалност патријарху Порфирију и владики Јефрему који су желели да подстакну Србију да пружи подршку РС и нашем народу на КиМ.

На питање која ће даља улагања Србије бити и о чему ће се сутра разговарати председник Вучић је рекао да ће најпре морати да се улаже у четири општине ван РС, у Федерацији БиХ, Грахово, Дрвар, Гламоч и Петровац са српском већином, као и значајном броју општина које траже велике донације од Србије од Сокоца до Костајнице и Дубице.

Председник Вучић је рекао да су прошла времена када је Србија постављала зид на реци Дрини и правила блокаде и говорила против људи у Републици Српској да би, ваљда себи, направила нешто бољу позицију.

"Ми морамо да подржимо једни друге и ми ћемо наставити са пројектима. У свакој општини Републике Српске, Република Србија изградила је, или гради, вртић, школу, мост, терене, фудбалске, кошаркашке, обнављамо много тога и видели сте и најмодерније терене и школу у Бањалуци. То смо ми дали новац и то је велики новац", навео је председник Вучић.

Прво морамо да помогнемо Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац

Председник Вучић изјавио је у Лакташима, где борави уочи сутрашњег обележавања годишњице војно полицијске операције Олуја у Приједору, да Србија мора прво да помогне четири општине које се налазе ван Републике Српске - Грахово, Дрвар, Гламоч и Петровац а у којима живи српска већина.

"Морамо да помогнемо и значајном броју општина које траже велике донације од Републике Српске, од Сокоца, до Костајнице и Дубице, и у сваком случају много тога морамо да учинимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да треба да се зна да ситуација у Србији није идеална али не због тога што постоји проблем са новцем.

"Желим да људи знају да ми у Србији за разлику од већине земаља немамо проблем са ликвидношћу, имамо готово пет милијарди евра на рачуну, тачније 4.9 милијарди, много веће земље немају толико слободних пара на рачуну колико ми", рекао је председник Вучић и нагласио да Србија мора да се држи одређених правила.

Како је навео, морамо да се држимо одређеног нивоа плата и пензија у односу на БДП, морамо се држимо прописаног дефицита, морамо да смањујемо дефицит.

Подсетио је да инфлација у Србији први пут значајније пада, и то на 12,5 одсто.

"Полако идемо ка ономе од осам, девет одсто до краја године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је, када се све то види, неопходно сагледати свеукупну тешку ситуацију и тражити мере како из тога да се изађе.

Поново постоји несташица лекова у Европи, имамо проблем са дизелом и ценама, биће поново проблема са гасом, гледамо да све обезбедимо храну, све резерве пунимо, чак и муниције, навео је председник Вучић и нагласио да тако ради свака домаћинска држава.

Наша политика је самостална, независна Србија

Председник Вучић изјавио је да је политика Србије - самостална, независна Србија која тежи европском путу, али не руши традиционална пријатељства, као и да јој нико други неће одређивати политику.

"Политика Србије и политика коју ћу да водим док сам председник Србије до 2027. године је самостална независна Србија, која има своје спољнополитичке циљеве и која је на европском путу, али која неће да руши традиционална пријатељства, ма ко шта тражио од медијских посленика или на било који други начин јер хоћемо да чувамо Србију", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, циљ је и да се сачувају прилике за Србију због чега се радује одласку у Кину на "појас и пут" и потписивању разних уговора, 38 споразума у октобру.

"Е то је политика Србије и нико други је неће одређивати. То што они виде свуда руску пропаганду, па да вам откријем како се води пропаганда против нас - кажу на Телеграму неки "Зелени медвед", а ви мислите неки Руси и да су проруски оријентисани, а онда вам је свака друга, трећа вест против Вучића. Када проверимо одакле су схватимо да то долази из једне суседне државе која је чланица НАТО и под утицајем неких других то ради са циљем да одвоји део становништва који је родољубиво и патриотски оријентисан од државе Србије и окрене их не би ли извела револуцију, јер се зна да ће да влада потрчко Запада, а не неко ко је за Русе", рекао је председник Вучић.

На питање о којој је држави реч он је казао да се ради о "јужном суседу Србије" који много воли и заклиње се у НАТО.

"Ускоро ћемо о томе да говоримо мало више да видите каквим се све триковима служе. Изложени смо свим хибридним триковима. Морате да имате лудило и са једне и са друге стране. Нећу да дозволим да Србија упадне у вртлог лудила и једних и других. Колико год могу, супер, ударајте имате по коме а Србија ће да чува своју независност и слободу коју цени више од свега, суверенитет и да помаже свом народу.", рекао је председник Вучић.

Сутра одајем почаст деци која су убијена само зато што су Срби

Председник Вучић рекао је да ће сутра на Петровачкој цести одати почаст деци која су убијена само зато што су носила српско име.

Председник Вучић рекао је и да се ове године први пут обележава годишњица страдања Срба у "Олуји" на територији Републике Српске, која је прихватила део српских избеглица из Српске Крајине које ту и данас живе.

"Сутра ће да говори тридесетшестогодишњакиња која је била дете када се то догодило и која сада живи у Приједору. Говориће о својој муци, о језивој колони у којој је нестајао читав један народ борећи се за живот и за живот своје деце, а напуштајући вековна огњишта", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да верује да ће се 30. годишњица обележавања сећања на пострадале у акцији "Олуја" одржати у Београду.

"Да ли ћемо следеће године обележавати у Бања Луци, у Новом Саду, у неком од места које је прихватио највећи број нашег избеглог живља, о томе ћемо се накнадно договорити", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија никада неће бежати од тога да се успостави правда над било ким.

"И над Србима који су починили злочине, над Хрватима, над Бошњацима и над свим странама", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да за разлику од других никада нисмо бежали да одамо почаст припадницима другог народа, да погнемо главу пред њиховим жртвама.

"Мислим да је то наша предност у односу на њих, јер смо у стању да искажемо поштовање према њиховим жртвама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао и на то да уколико се погледа проценат Срба у Хрватској по последњем попису и упореди са процентом са пописа из 1991. године јасно је шта се догодило.

"Јасно је како год тумачили да не можете да избегнете синтагму. Ја видим да неки наши људи чак и у Хрватској да би се додворили говоре о егзодусу, али никако да кажу о етничком чишћењу, да не кажу нешто тешко", приметио је председник Вучић.

Инфлација у Србији почиње значајније да пада, сада 12,5 одсто

Председник Вучић рекао је да инфлација у Србији почиње значајније да пада и сада је 12,5 посто.

"Последња вест да инфлација пада значајније и сада је 12,5 посто. Идемо полако до осам, девет посто годишње, ако нас нафта не уништи", рекао је председник Вучић и додао да сада први пут види и минимални пад цена нафте.

Председник Вучић рекао је и да Србија нема проблем са ликвидношћу и да има пет милијарди евра на рачуну.

"Много веће земље немају толико пара, али морамо да се држимо правила, нивоа плата и пензија и прописаног дефицита", указао је председник Вучић.