Вести

Вучић: Пред нама су тешка времена, Србија једина штити међународно право

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Резолуција ЕП о усаглашавању спољне политике Србије са ЕУ која је данас усвојена лицемерна, а да је део који се односи на KиМ много гори. Председник Вучић је новинарима у Давосу рекао да је посао ЕУ да тражи усаглашавање, али да је много гори део који се односи на KиМ, а који каже да се поздравља захтев тзв. Kосова за чланство у ЕУ.

"Међутим, тражи се интензивирање дијалога на основу међусобног признања, да се осуђује низ ескалаторних потеза Србије и актера подржаних од стране Републике Србије, а који укључују нелегитимне блокаде, нападе и претње војном акцијом, да је независност Kосова неповратна и да се позивају чланице ЕУ које нису признале Kосово да то учине", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, у резолуцији се осуђује сецесионистичка реторика у БиХ, позивају се сви да усвоје санкције против оних који подржавају сецесионистичке тежње.

"Има ли горих сецесиониста од оних који позивају на то, баш тих 22 земаља ЕУ има ли горих подржавалаца сецесионистичке политике", рекао је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је пред нама једна од најтежих година у савременој историји и у политичком и у економском смислу и најавио да ће се у петак састати са пет представника - Немцима, Французима, Италијанима, Американцима и Мирославом Лајчаком. Председник Вучић је у Давосу у изјави новинарима казао да су пред Србијом тешка времена, нарочито имајући у виду политички разговор који је имао са Мирославом Лајчаком.