Вести

ВУЧИЋ: ГУРАЋЕМО СРБИЈУ НАПРЕД

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је поводом завршетка побуне Вагнера у Русији да Република Србија као озбиљна држава никада ни у једној земљи неће подржати пуч, као ни у Русији.

"Јер то значи преврат војним средствима оружаним путем и коришћењем војске. То је нешто што се подразумева, нисмо подржали то ни у Турској, ни у Русији, и не бисмо подржали ни у Америци, нити у било којој другој земљи. То су ствари које не можете да дозволите", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се власт мења на изборима вољом грађана јасно исказаном, а не другачије.

"Ово није догађај који неће оставити последице и по стање на бојишту у Украјини и на унутрашње политичко стање, напротив, уверен сам за разлику од већине других који кажу - тресла се гора, родио се миш, да ће ово имати дубинске и тешке последице", рекао је председник Вучић.

Председник Владимир Путин јуче говорио о Првом светском рату, а председник Вучић рекао је да Русија није дефакто изгубила на источном фронту у Првом светском рату, али да су деловале стране службе изнутра које су разбиле јединство и да је била све слабија руска економија која није могла да покрије ратну машинерију.

И немири у земљи довели су да се преокрену ствари на источном фронту и избије чувена Октобарска револуција, која Русији доноси деценије пропадања и несреће и уништавање свега што је православно, али и деценије уништавања економије и враћања више феудалним принципима, навео је председник Вучић.

Истиче да је постојала велика опасност да се то и јуче догоди и да са сигурношћу зна да су у томе учествовали споља, иако не може да каже ко, али да не треба имати било какве сумње у то да су учествовали споља.

Председник Вучић је напоменуо да су дубинска истраживања у Русији показала да тамо има 30 одсто оних који желе револуционарне промене из разних разлога, затим свега 12 одсто је апсолутно задовољно специјалним ратом или ратом, док 49 одсто рационалних људи кажу да су релативно задовољни, који разумеју да Русија не може сама да победи колективни запад који помаже украјинску борбу.

"Који разумеју да то није лако и да Русија са својим релативно малим економским капацитетима, тек нешто већим од Италије и то захваљујући енергетским изворима, то ипак издржава и успева да се бори и да издржи и офанзиве при томе", навео је председник Вучић.

Додао је да се види да је неко пронашао најбољу могућу нишу за напад на председника Путина, али врло лукаво, не говорећи никада да напада Путина.

Као и овде што један тајкун не уме да направи ту нишу у којој би одредио неке друге мете - "истовремено гађајући Вучића у трбух".

"То значи да код нас те стране службе, иако су увек умешане у безброј ствари, нису донеле коначну одлуку, јер би неке људе који ништа не знају, нечему научили. Али у Русији су то знали прецизно, па рекли имамо корумпиране људе на тим и тим местима, што је све добрим делом тачно. А да ли је то разлог да нападнете своју земљу и забијете јој нож у леђа у натежем тренутку - није, али сте то урадили, јер сте били помогнути од многих који су имали велика очекивања и зато што сте веровали да то можете да урадите и веровали до краја да се Путин лично неће умешати", навео је председник Вучић.

Истакао је да је Путин својом личном изјавом и оштрим и снажним ставом то лично зауставио.

Председник Вучић је додао да није тачно да се све завршило без крви, јер се завршило уз много крви и срушених хеликоптера руске војске, пошто им у последњих седам дана Украјинци толико хеликоптера - седам колико су Руси јуче срушили, а које су веома вредне.

Све је завршено захваљујући оштрој и снажној реакцији Путина, нагласио је председник Вучић.

Ово ће имати велике последице, али сада није лака позиција руског Министарства одбране и сада ће Путин имати посебно тежак задатак - да подигне мотивацију за своју војску и врати поверење код великог броја Вагнерових припадника, напоменуо је председник Вучић.

Додао је да је највећа грешка била што је руска држава дала огромну моћ Вагнеру - 3.000 тенкова , 10 авиона, 150 хеликоптера и сву силу овога света.

На питање како би се у случају Путина и његове позиције манифестовало на Србију, Републику Српску, председник Вучић је рекао да би могао да говори о томе, али да ће покушати да то избегне.

Важно је да имате целину слике, а не навијачки приступ, а међународни односи нису као када се навија за Звезду и Партизан, ми имамо једну Србију, поручио је председник Вучић.

Курти жели да Србију увуче у отворени рат с НАТО пактом

Председник Вучић рекао је да је кључним актерима на Западу јасно да је главна кривица у режиму премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који жели да Србију увуче у отворени сукоб и рат с НАТО.

Председник Вучић је рекао и да ће се данас поново састати са представницима Срба са Косова и Метохије, а да је паркирани аутомобил у Звечану био још једна провокација Аљбина Куртија.

Председник Вучић је захвалио свим полицајцима и истакао да је БИА још 22. јуна упутила допис нашим државним органима о Куртијвој провокацији, а сутрадан ујутру и највећој служби како Свечља и Курти подмећу оружје.

"А то је било као у цртаним филмовима. Црни ауди, затамњена стакла, на 50 метара од КФОР-а, оружје, али су они били нервозни, неко са запада им је открио да смо им открили план за Видовдан, па су пожурили. И сви у свету знају да је то намештаљка, јер сам то одмах испричао Бриселу, и проследили смо им све", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да Курти неће стати.

"Суштина је у томе да он неће Заједницу српских општина, јер зна да та заједница мора да буде у складу са принципима које смо парафирали 2015. године Иса Мустафа и ја. Они не желе да усвоје принципе. Он (Курти) жели рат, да нас увуче у рат. Он жели да буде ратни лидер, јер му недостаје то у биографији. Реч је о енверисти, марксисти", рекао је председник Вучић и оценио да, сматра, насупрот мишљењу многих аналитичара, да ескалација на Косову и Метохији није стигла до свог максимума.

Нагласио је да је снага Војске Србије неупоредиво већа од тзв. косовских безбедносних снага (КСБ), али су оне све боље наоружаване пре свега турским оружјем, рекао је председник Вучић.

Додао је да су Турци веома озбиљно наоружали тзв. КСБ која ни по Војно техничком споразуму из Куманова, ни по резолуцији 1244 УН, не би ни смела да постоји.

"Баш брига све њих за међународно право. По ком праву постоји. По праву јачег које је извучено из противправне агресије на Србију", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је тзв. КСБ добио јаке системе противоклопне системе ОМТАС, мобилне минобацаче 120 мм АЛКАР, дронове типа Бајрактар, хаубице 105 мм типа БОРАН.

"Барјактари када их подигну имају термовизијски 40 километара видљивост ноћу, 60 дању. Ми морамо да будемо опрезни по разним питањима и да имамо адекватна средства уколико наш народ на Косову и Метохији буде угрожен да реагујемо", навео је председник Вучић.

Додао је да је од НАТО бомбардовања прошло 24 година, али да морамо да будемо опрезни.

"Ми смо желели да набавимо бајрактаре од Турске, али смо одустали, јер су они противно резолуцији УН 1244 наоружали Приштину", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Србија наручила оружане системе и дронове од других произвођача, попут кинеских дронова цх-95 и других са блиског истока.

"Суштина је у томе да ми морамо да пазимо и водимо рачуна шта ће рећи и Запад и Исток, јер смо ми мали и морамо да унапредимо нашу позицију", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да данас многи питају зашто војска не улази на Косову и Метохији, и поставио питање шта ти људи заправо желе.

"Хоћете ви да идете доле. То није да прошетате до Аутокоманде, и да држите лажне патриотске говоре. А тада то нећете. Хоћете да то ради професионална војска. А када би први војници стигли у ковчезима, онда би викали то није наш рат", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић поставио питање и шта је то што уједињује Мишу Вацића и Срђана Нога са опозиционим послаником Александром Олеником који носи НАТО заставу.

"Рећи ћете да их уједињује мржња према Вучићу. Ви морате да имате неки циљ, а не личну мржњу. Ми се никада не питамо можемо ли ми да опстанемо. Русија је у рату, Кина је веома моћна, али није близу. И Кина је стрпљива и чека своје време. Мислите ли да можемо да преживимо ако се сваки дан тучемо са Западом. Колико морате бити неодговорни", указао је председник Вучић.

Додао је да није лако отићи у Брисел, где Србија трпи велики притисак.

"А нисте криви због ситуације која се догађа на терену. Са једне стране имате притисак Срба са Косова и Метохије, који траже заштиту. Кажу нема више полицијске заштите, вратили су пиштоље. А вратили су одушевљени, нису хтели да носе косовску униформу. А да су то урадили раније, ми бисмо данас имали земљу глади, уништену, не бисмо имали војску, не бисмо имали ништа", истакао је председник Вучић.

Додао је и да је данас има састанак са Србима са Косова и Метохије.

"Мислите да је држава играчка, да су животи нечије деце игра. Мислите да је Радош Петровић пуштен зато што је Курти тако одлучио. Невин човек потпуно. То је резултат разговора у Бриселу. Шта је то што желите од своје државе. Хоће неко да пита Путина како си пустио да неко крене тенковима на тебе, а онда више није кривично правно одговоран. А хапсиш оног ко украде два сладоледа. Морао је тако да поступи да би избегао још већу несрећу", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да је укидање поступка против актуелног министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље, за хулиганско понашање и друга кривична дела, због превртања возила Еулекса током протеста одржаног 2013. године показатељ лицемерја запада.

"Он због тога није био гоњен, не гони га тужилац. А гоне Србе који ништа од тога нису урадили", рекао је председник Вучић додајући да на то питање нема одговора, али да је реалност да правде за Србе нема.

Председник Вучић је коментаришући изјаву Борка Стефановића о томе да тројица ухапшених албанских полицајаца који су се нашли на територији централне Србије рекао морају да буду пуштени рекао да је то рекао и Виктор Орбан, јер он зна да је то оно што против нас једино имају да изговарају у Бриселу, али да је то питање органа у Краљеву.

"Сад су дошли са доказима, под знацима навода, да су јели сендвиче. Ми имамо, знате у свакој форми признање човека који је рекао како се изгубио док је брао печурке, а сада одређени нису брали печурке, него су јели сендвиче. То је питање надлежних органа, тиме се баве људи у Краљеву. Хоће да их пусте, неће да их пусте, то је њихова ствар. Не верујем да је могуће да прође без оптужног акта, али то "питање притвора" је већ нешто друго", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да су их наше јединице ухапсиле на територији централне Србије и да за то поседујемо све материјале који то потврђују.

"Али то се користи за жестоку кампању против Србије. То користи Курти, Немци, Американци, Енглези, то користе сви против нас", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да су политички ставови легитимни, али да држава мора да приведе онога ко упадне са оружјем на територију земље нелегално.

Председник Вучић је прокоментарисао и разлику у хапшењу између тројице Албанаца на нашој територији и хапшења Срба на северу Косова и Метохије.

"Јер не знам да ли пију Фанту или Коко колу, али пију шта пожеле, јер зашто сам то говорио, да би направио разлику између црне кесе на глави нашег Орловића, између црних подлива Лунету Миленковићу и Душану Обреновићу и Миленку Божовићу после два и по месеца у притвореништву и оних људи који имају сва права", додао је председник Вучић.

За Куртија је рекао да прижељкује рат.

"Је л' то беше онај човек кога сте хвалили, ваша звезда водиља у претходне две године, о којем сте све најлепше изговарали, велики борац против корупције, борац за људска права и тако даље, а људска права су црне кесе на главу Србима", рекао је председник Вучић помињући да Луне Миленковић има шест или седам копчи од кундака.

Председник Вучић је рекао да не очекује провокације и ескалацију насиља на Видовдан.

"Није живот један дан, макар био и Видовдан. На Видовдан се виде ствари. Видећемо колико можемо да издржимо притисак. Каже један од ових Аутокоманда патриота да се много Срба иселило са Косова и Метохије. Па иселили су се и из Србије. Исељава се више Албанаца. Што не кажете колико су плаћени учитељи у Лешку. Зато што вас баш брига, само лажете. Забрањен је и увоз робе на Косово и Метохију, и нагласио је председник Вучић и додао да доле није наивно и невино како изгледа.

Председник Вучић. је поводом изјаве Радета Басте који је на Инстаграму сугерисао да треба да смењује министре и да се види са људима из Европе рекао да је сагласан и да најавио "навалу" европских државника и важних посета европских лидера овог лета у Србији, прво из Бенелукса, затим афричких држава а долази и нови председник Црне Горе.

Прикупљено 100.000 цеви, грађани да верују руководству

Председник Вучић изјавио је да је до сада прикупљено 100.000 цеви оружја и минско-експолозивних средстава и четири милиона комада муниције.

Председник Вучић је замолио грађане да предају оружје и поручио да неће бити новог продуженог рока после 30. јуна.

"После ће држава Србија кренути у акцију пре свега против нелегалног оружја и оруђа а затим и у све оне провере о којима смо говорили када је у питању легално оружје и оруђе", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је позвао грађане да верују свом руководству.

Победили смо немогућим условима и молим вас верујте свом руководству, јер знамо шта радимо. Дајте до последњег тренутка да избегнемо интервенцију. Дајте да имамо добре односе са Африком, Азијом, Латинском Америком. Дајте нам могућност да то градимо са Европом и Америком. Ако то не будемо радили немамо никакву шансу да опстанемо", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио и да сви мисле да је државом лако руководити, али када их пита шта желе да уради и шта је то што они желе од своје државе, нико нема одговора.

"Нама су данас потребне инвестиције. Ми морамо о томе да бринемо", изјавио је председник Вучић наглашавајући да су до 20. јуна инвестиције достигле 1,91 милијарди евра што је више него прошле године.

Председник Вучић је најавио да ће највероватније на Видовдан, 28. јуна, након деценија рада на њој, бити отворена обилазница око Београда, која је како је нагласио најзначајнија саобраћајница у целој Србији.

"Све камионе селимо из центра града. Биће и даље гужве, јер имамо све више возила. Некада је то било 0,3, а сада имамо 1,7 возила по породици и људи живе све боље, али то нико никад неће да призна", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, у условима инфлације и смањене потрошње када људи чувају свој новац оно што је спас су стране директне инвестиције.

"Ако то људи не разумеју, не разумеју шта је држава и колико је то компликовано. Мислите ли да бисмо ми под оваквим условима могли да добијемо Експо 2027", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да ће Експо 2027 донети нови замајац целој Србији и у смислу раста бруто домаћег производа и услуга, угоститељства, нових иновативних технологија, апсолутно свега и да је то манифестација значајна за цело регион.

"Само због Експа. Невероватне ствари. Све ће се слити у Београд. Успели смо да победимо Малагу. За Малагу је лобирао Антонио Бандерас, а градоначелник је поднео оставку када нису добили. Борили смо се и за Експо и за отпризнавање Косова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поводом Покрета за народ рекао да ће бити издат мали проглас.

"Биће мали проглас, малог броја људи, мора да се ради на томе, до Видовдана, до септембра мислим да има довољно места и довољно времена да се уради. То мора да има нову вредност да има нови садржај, да би могли људи да поверују у то, да би људи желели да се боре. Постаје покрет за будућност Србије", рекао је председник Вучић наводећи да улаже наду у наш рад, памет, смиреност, разум и у економију.

Председник Вучић је поручио опозицији да их позива да се прошетају до нове обилазнице, јер , како каже, "они највише воле да обиђу оно што је он урадио".

Председник Вучић је рекао да је био спреман за разговоре, али да представници опозиције те разговоре нису хтели, пошто, како је рекао, они сматрају да су разговор и компромис ружне речи.

Кампању против мене "води један тајкун чији су интереси повређени зато што је желео да буде власник целе Србије", рекао је председник Вучић.

"Он је упрегао све политичке снаге, и са леве и са десне стране. Никакве разлике нема између народног посланика Бошка Обрадовића и председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да разуме да постоји један значајан број људи у Србији који подржава те политичне снаге.

Председник Вучић је објаснио и да је реакција посланика у Народној скупштини о глумцима уследила након што је један глумац вређао људе "који су долазили на други митинг", називајући их , "говедима и овцама", али и да је део посланика власти непотребно оптуживао глумце.

Председник Вучић је истакао да "иступи опозиције у медијима говоре много више о њима самима него о њему", као и да су они измислили причу да он планира да мобилише децу од 15 година.

"Они кажу да ја говорим о деци од 15 година, а ја сам рекао да је толика мржња код нашег народа на северу Косова и Метохије према терористима који их свакодневно малтретирају да их чак и деца од 15 година гађају каменицама", рекао је председник Вучић.

Како је објаснио, код њега постоји презир према онима који ништа не значе за друштво и државу, а мисле да су богом дани да друштво и државу воде на најбољи могући начин и истакао да од председника покрета Србија Центар СРЦЕ Здравка Поноша не може ништа да научи.

Председник Вучић рекао и да је полиција након пребијања посланика опозиције Борка Стефановића, новембра 2018. године у Крушевцу, ухапсила починитеље тог дела, али да када је глумац Драган Бјелогрлић претукао редитеља Предрага Гагу Антонијевића у Нишу глумци то насиље нису осудили.

"Насиље неће да осуђују. Пазите какво лицемерје. Тад није било ни изјава, а камо ли демонстрација. Тако то данас изгледа у ери социјалних мрежа. Зато су те кампање опасне. Шта мислите зашто је три године трајала кампања лажи о Јовањици. Ја не знам ни где је то. Ја никада цигарету нисам запали, кафу попио. Само су ме нападали. А после нису рекли "извини што смо лагали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поменуо и литијум рекавши "да тачно зна ко је и шта радио када је спречена експлоатација литијума у земљи, чиме је нанета велика штета Србији и посебно том делу земље".