Вести

ВРТИЋ ,,СУНЦЕ" ДОБИО СОЛАРНУ ЕЛЕКТРАНУ

Као део донације и награде коју је град Ужице добио кроз пројекат ,,Школе за бољи квалитет ваздуха", завршени су радови на уградњи соларне електране на објекту вртића ,,Сунце” на Белој Земљи. Капацитет соларне електране је 8 киловата и допринеће изузетној уштеди електричне енергије и смањењу трошкова.

Како је казала Нада Јовичић, градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, овај вртић је одабран јер се налази у месној заједници са највише сунчаних сати током целе године.

-Соларна електрана ће тако имати макисмалну искоришћеност, а вртић максималне уштеде електричне енергије. Град је поред ове награде кроз пројекат који се реализује од 2021. године добио и уређаје за мониторинг квалитета ваздуха, који су постављени у две средње и једној основној школи у граду, чиме је побољшан мониторинг. Такође у протекле две године реализоване су бројне радионице у којима су уз посредовање Канцеларије за младе учествовали управо млади и то је оно због чега смо награђени. Успели смо да младе укључимо у конкретне активности, попут ревизије Плана квалитета ваздуха, што ће опет послужити као пракса и за доношење других значајних докумената за град Ужице.

Пројекат ,,Школе за бољи квалитет ваздуха” спроводи УНИЦЕФ у Србији, уз финансијску подршку Владе Норвешке, Министарства просвете и Министарства туризма и омладине Србије у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина и локалним самоуправама.