Вести

У УЖИЦУ ОТВОРЕН ПОЧАСНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ КАЗАХСТАНА

Почасни конзулат Републике Казахстана у Ужицу отворили су почасни конзул, Николај Воробљев, и начелник Златиборског округа, Десимир Поповић, док су церемонији отварања присуствовали амбасадор Републике Казахстана у Републици Србији, Мади Атамкулов, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, и градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић.

Амбасадор Републике Казахстана у Републици Србији, Мади Атамкулов, истакао је да је то резултат заједничког ангажовања, али и доказ чврстог опредељења две државе да наставе у истом правцу, док је начелник Златиборског округа, Десимир Поповић, рекао да овакво повезивање људи води ка некој добробити.

Уз захвалност свима из Казахстана и Србије који су допринели да се Почасни конзулат отвори, министар Селаковић посебно је нагласио важност његовог постојања у Златиборском округу, истакавши да нарочиту пажњу треба посветити правим пријатељима Србије, а Казахстан то јесте, што доказује и својим недвосмисленим ставом по питању Косова и Метохије.

,,Казахстан је, не само просторно велика земља, већ и земља у свакој врсти друштвеног, привредног, спортског и интелектуалног полета, земља која има сигурну будућност. То је држава са којом Србија има добре основе да гради озбиљно пријатељство. У првих пет месеци ове године имали смо трговинско-економску размену од преко 80 милиона долара, наравно, ту озбиљан удео јесте и на увозу енергената из Казахстана, али и наш извоз има тенденцију раста, када је у питању казахстанско тржиште. Ако некоме није јасно колико је за Србију важна сарадња са Казахстаном, нека оде на интернет и погледа како данас изгледа Астана, престоница Казахстана, једно од највећих градилишта на свету, колико расте на годишњем нивоу БДП и како се води држава. Биће вам јасно зашто треба да развијамо наше пријатељство на економском и сваком другом плану."

Ужице је један од седам градова у Србији који имају конзуларно представништво.