Вести

Тихомир Петковић: Претходне власти одговорне за неуспех ЦППОВ

Недовољно озбиљан приступ градске управе и ЈКП Водовод у периоду од краја 2010. до августа 2014. године, главни су разлог за неуспех пројекта изградње централног постројења за предраду отпадних вода, сматра градоначелник Ужица Тихомир Петковић. 

„Пре свега мислим на нерад у вези са неопходним решењем имовинско-правних односа и експропријације, а посебно неквалитетан и погрешан приступ грађанима месних заједница Горјани и Крвавци“, рекао је Петковић.

Према речима Петковића, кашњењу у реализацији пројекта, допринела је и одлука нове пројектантске фирме да почетком 2014. године промени тип постројења.

„Та одлука је захтевала израду новог идејног решења и нове студије о процени утицаја на животну седину. Чињеница да је измењен тип постројења је био довољно јак разлог да се продужи рок за његову изградњу“, сматра Петковић.

Петковић ће о наредним корацима у вези са постројењем говорити након састанка у Влади Србије, на ком ће изнети два предлога.

Први предлог је изградња регионалног постројења заједно са Пожегом и Ариљем, за шта бисмо могли да добијемо средства из ИПА фондова. Други предлог је да искористимо све што је учињено у протеклих годину дана, и да заједничким ставом и снагама, у неком од следећих кругова добијемо новац на исти начин као што смо га већ добили, објашњава Петковић.

Такође је истакао да овакво Постројење мора бити изграђено у Ужицу с обзиром на потребе и стандарде Европске Уније.

„Нема одговорности ове власти, ја сам по том питању релаксиран“ - рекао је градоначелник и додао да ће о кривцима говорити тек пошто са представницима Владе Србије размотри шта даље, одосно нове могућности да Ужице изгради фабрику за прераду отпадних вода.

Градоначелник Ужица је на данас одржаној конференцији за медије изложио шта је све урађено у протеклих годину и по дана наводећи између осталог да је решено 76 одсто имовинско-правних односа и урађена нова Студија о утицају на животну средину како би се отклонио страх мештана.

Члан Градског већа за јавна предузећа Драгољуб Костић који је на челу радног тела за реализацију пројекта ЦППОВ у Горјанима рекао је данас да не осећа никакву одговорност и да је у ранијем периоду више пута на седницама надзорног одбора ЈКП “Водовод” упозоровао да се ради о озбиљном пројекту који захтева опрез како у ЈКП “Водовод” тако и у Граду Ужицу.

„Инвестиција од 15, 2 милиона евра не може да се спроведе без решених имовинско- правних односа, на то сам упозоравао и тражио да се то одмах уради“, рекао је Костић који је додао да је званичним дописима из “Водовода” упозоравао на проблеме који могу настати.