Вести

СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА КАО НАГРАДА

Признање граду Ужицу и награда за највећи напредак у 2023. години у предузимању акција за смањење загађења ваздуха, уз сарадњу и консултације са младима на локалном нивоу, додељено је у оквиру пројекта ,,Школе за бољи квалитет ваздуха”.

Награда је соларна електрана од 7КW биће инсталирана у вртићу ,,Сунце” на Белој Земљи.

Награђене општине изабране су на основу конкурса расписаног за 15 јединица локалне самоуправе које учествују у пројекту.

Град Ужице освојио је прву награду, док су Осечина и Рашка освојиле друго и треће место и награђене са укупно 12 пречишћивача ваздуха.
Нада Јовичић, чланица Градског већа за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, казала је да су кроз пројекат ,,Школе за бољи квалитет ваздуха” млади добили прилику да буду носиоци промена за бољи квалитет ваздуха.

-Велику захвалност дугујемо Канцеларији за младе и волонтерима, али и свим ученицима школа које су учествовале у реализацији пројета. Такође, велико хвала и свим запосленима у Одељењу за заштиту животне средине и наравно УНИЦЕФ-у, СКГО, и Норвешкој Влади јер су препознали све оно што радимо последњих десет година са циљем унапређења квалитета ваздуха. Једнаку пажњу посветили смо индивидуланим домаћинствима и објектима јавне намене, па данас имамо само једну котларницу на мазут у Народном позоришту, али смо захваљујући Минстарству заштите животне средине обезбедили средства и за њену конверзију. Уз подршку ресорних министарстава радили смо интезивно и на енергетској санацији школа и вртића, али и приватних кућа. За те намене из године у годину издвајамо све више средстава а резултати говоре да смо на добром путу. Између осталог то потврђује и ово признање.