Вести

Сарадња Ужица и италијанских општина

Делегација коју су чинили представници Града Ужица и општине Чајетина заједно са тридесетак произвођача сувомеснатих и млечних производа из Златиборског округа посетила је италијанску регију Фриули Венеција Ђулија и упознала се са процесом брендирања типичних прехрамбених производа ове регије који су прерасли у светске брендове.

У току студијске посете,  првог октобра, потписана су два Споразума о сарадњи између Града Ужица и општине Чајетина, као представника Златиборског округа, и италијанских општина Сан Данијеле и Кодроипо, представника поменуте италијанске регије. У име Града Ужица Споразум о сарадњи потписао је Милан Витић, члан Већа задужен за привреду и инвестиције.

Повезивање италијанских општина са српским локалним самоуправама један је од резултата имплементације пројекта „Смартино“ који спроводи Регионална развојна агенција Златибор.

Поред састанака представника Ужица и Чајетине са председницима италијанских општина у склопу студијске посете организован је низ састанака и радионица са произвођачима чувеног пршута „Сан Даниеле“ као и сира „Монтазио“  који су произвођаче ужичке пршуте и ужичког сира и кајмака упознали са својим искуствима и проблемима са којима су се суочавали у процесу заштите и брендирања својих производа. То је подразумевало и проблеме третмана отпадних вода и кланичног отпада што је веома значајно и за наше произвођаче. Како традиционалне производе искористити за унапређење туристичке понуде и повезивање свих актера у региону у циљу економског развоја нашег краја, такође су биле теме овог студијског путовања.

У новембру је планирана посета италијанске делегације Златиборском округу и граду Ужицу.