Вести

ПОСЕТА МИНИСТРА СЕЛАКОВИЋА УЖИЧКИМ УДРУЖЕЊИМА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, са радоначелницом Ужица, др Јеленом Раковић Радивојевић, својим сарадницима и представницима компаније ,,Дунав осигурање”, обишао је реконструисане просторије три ужичка удружења особа са инвалидитетом. На иницијативу министарства, у оквиру пројекта ,,Србија без баријера”, за њихово уређење компанија ,,Дунав осигурање” издвојила је више од милион динара, док је град преузео трошкове грејања.

Министар Селаковић захвалио се компанији ,,Дунав осигурање” које је веома брзо реаговало на иницијативу, изразивши задовољство што су Удружење за помоћ особа са аутизмом, Удружење ,,Анђели” и Удружење мултипле склерозе Златиборског округа, која окупљају око 130 чланова добили пригодан простор.

-Пре око пола године са свим ужичким удружењима разговарао сам о њиховим проблемима и испоставило се да је највећи проблем ова три удружења неадекватан простор. Како је простор у власништву компаније “Дунав осигурање” замолили смо их и они су пристали да простор адаптирају и уреде у шта су уложили преко милион динара. И Министарство за рад запошљавање борачка и социјална питања, кроз конкурсе које спроводи Сектор за заштиту особа са инвалидитетом подржава рад свих ужичких удружења и савеза. 3 387 000 динара издвојили смо ове године, а за само ова три удружења чије смо просторије данас посетили издвојено је 1 104 000 динара. Још једном желим да се захвалим компанији “Дунав” и њеном руководству на уложеним средствима и граду, који заједно са министарством води посебну бригу и подржава рад особа са инвалидитетом али и сваког грађанина Ужица који има одређену врсту посебних потреба, чијим задовољењем, савладавамо баријере и стварамо и Ужице и Србију без баријера.

Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић, рекла је да сва ужичка удружења имају снажну подршку града.

-Стално радимо и на унапређењу инфраструктуре, коју прилагођавамо особама са инвалидитетом, изградњом тактилних стаза, прилазних рампи и лифтова свим установама и организацијама било да је реч о здравственим, образовним или установама културе. За повећање приступачности у области јавног превоза недавно смо и награђени. Преко Градског центра за услуге социјалне заштите, чији смо оснивачи особе са инвалидитетом у прилици су да користе све услуге, а оно што их сигурна сам радује је да ће ускоро, поред Дечијег боравка за особе ометене у развоју почети да функционише и Дневни боравак за одрасле ометене у развоју. Ми из Градске управе у сталном смо контакту са удружењима и у директној комуникацији са њима радимо на унапређењу квалитета живота свих њихових чланова”, нагласила је градоначелница.

Бранко Симић, директор главне филијале ,,Дунав осигурање” Ужице,казао је да се компанија са задовољством укључила у кампању ,,Србија без баријера” и уложила средства у уређење овог простора.

-Да смо друштвено одговорна компанија потврђујемо и акцијом поделе новогодишњих пакетића члановима удружења и искрено се надамо да ће наша добра сарадња бити настављена и у наредном периоду.

У циљу што лакшег функционисања и рада са члановима, град је посебном одлуком ослободио удружења обавезе плаћања грејања.