Вести

ПОЧИЊЕ КУЛТУРНО ЛЕТО ЗА МЛАДЕ - ,,КултУЕрица"

У сусрет Престоници културе 2024. године, ,,Културно лето за младе" биће одржано у нашем граду од јуна до септембра као скуп манифестација намењених деци и младима свих узраста. Идеја је да се на свим отвореним просторима и у културним установима спроведу догађаји који за циљ имају промоцију културе, креативности и дружења.

Филип Баралић, директор Градског културног центра, најавио је део програма, као и манифестације које су претходно договорене, а овим поводом су уврштене у само Културно лето за младе.

-У оквиру Културног лета за младе, Градски културни центар је припремио неколико манифестација – отпочињемо ,,Витешким данима – У сусрет Видовдану“, који се одржавају од данас до 17. јуна и води нас кроз епоху витезова, и на част и витештво као универзалне вредности. Деца и млади имаће прилику да учествују у радионицама средњовековних заната, али и да присуствују промоцији стрипа ,,Сјај и сенка Немањића“, аутора Горана Томовића и Драгана Милутиновића, у оквиру које ће бити и изложба. Занимљиво за овај стрип јесте да ће он ући у школе, као додатна литератута у настави. Као наставак овог догађаја, имамо и предавања ,,Живот у средњовековној Србији“, Миломира Максимовића, и ,,Ужички град“, Софије Радовић, док ће витешке радионице, витешки турнир и смотра витешких вештина, бити у суботу, 17. јуна. Деца се могу упознати са витешком опремом и вештинама, а биће доступне и играонице грнчарије и осликавања штитова, а сав материјал је унапред обезбеђен. Манифестација која следи 24. и 25. јуна јесте Фестивал поплуарне културе, друштвених и видео-игара ,,Поп Кон Уе“, која окупља све заљубљенике у друштвене игре, прилику да се млађе генерације по први пут сусретну са неким видео и друштвеним играма, али и да промовишемо фер-плеј, креативност и развијања различитих вештина. У суботу имамо Јенга турнир, Такмичење ФИФА23 1 на 1 (турнир на Sony PlayStation 5 конзоли), као и квиз познавања ретро и модерних игара. Недеља је предвиђена за турнир у брзом склапању Рубикове коцке, ретро турнир Street Fighter (турнир на Super Nintendo конзоли), stumble guys turnir (турнир на мобилном телефону), турнир League of Legends 1 на 1 (турнир на PC рачунару), али ћемо се подсетити и заборављених игара, попут кликера, школице, ластиша и 1-2-3 аутића. Најуспешнијим учесницима биће додељене медаље и награде. За најмлађе љубитеље анимираних филмова и цртаћа планиран је концерт музике из Дизнијевих цртаћа, где ћемо заједно крочити у свет љубави, солидарности и кретивности.

Такође, одржаће се три радионице, и прва ће бити одржана првог јула у башти Градског културног центра – забавна ,,Научнионица“ где се на занимљив начин спроводе експерименти из физике и хемије, где помоћ пружају волонтери из Канцеларије за младе. Rock 'n' roll радионица за најмлађе планирана је за 13. јул на Главној улици, где ће сви који шетају са децом имати прилику да са бендом ,,Никад спремни“ музицирају и уче о овом музичком правцу кроз игру. У августу се спроводи игра бојама где ће се са децом са сметњама у развоју шарати мајице,а потом отисцима дланова направити заједничка слика на великом платну.

Интересантно у програму јесу традиционалне радионице Народне библиотеке у Ужицу, од 17. јула до 4. августа, а програм је намењен деци од 7 до 12 година и реализује се кроз две тематске целине: едукативно-креативне радионице под називом „Куд погледаш свуда чуда“ - озбиљно забавна књига и шаховске радионице намењене почетницима - „Мали шахиста“. Радионице изводе је стручне и посвећене библиотекарке дечијег одељења Народне библиотеке. Пријаве су до краја јуна, како у ужичкој, тако и севојничкој библиотеци. Након тога, 11. августа биће реализована сликарска радионица са младима и децом са сметњама у развоју Удружења ,,Анђели“ и дневног боравка, као и посета деци која се налазе на болничком лечењу дечијег одељења Опште болнице у Ужицу. Ова посета подразумева и радионицу са нашом завичајном песникињом, Љиљом Андрић, која ће, након тога, имати и књижевно вече посвећено важности читања, креативног писања и изражавања за важност развијања целоживотних вештина и личности.

Детаљан програм биће доступан на сајту града, као и на сајтовима свих култруних институција, а учешће је потпуно бесплатно за све заинтересоване.