Вести

Петковић: За Ужице као лепше место за живот

У разговору за „Вести“ поводом Дана града 9. октобра градоначелник Ужица Тихомир Петковић каже да Ужице заслужује лепши изглед и да ће локална власт наставити са променама темеља саобраћајне инфраструктуре. Град се спрема и да обележи значајан датум из своје историје Дан ослобођења у Првом светском рату и стогодишњицу завршетка Великог рата када ће бити откривен споменик „Велика Србија“ на кружном току. 

- Поносан сам на две ствари. Прва је та да смо почели да мењамо темеље саобраћајне инфраструктуре града кроз изградњу великог кружног тока, малог код јавне гараже који ће бити урађен до краја године и оног код Музеја који припремамо за 2019. Наравно да је то само почетак, а били су бројни стручњаци који су нас убеђивали да то не може. Ево ми показујемо и доказујемо да може. Друга ствар је та да смо након дужег низа година почели да улепшавамо наш град на начин да када кроз њега шетамо, када некога у њега доведемо или када о њему размишљамо будемо на њега поносни. Биле су полемике и око Склавковог платоа па погледајте сада колико је леп. Урадили смо тротоар у Блоку Ц какав Ужице заслужује. Идуће године настављамо ка Тргу. Радићемо и Мали парк. Радимо фасаде најлепших ужичких зграда, радићемо на улепшавању ужичких мостова (први ће бити онај на Међају а онда мост Краља Александра – можда оба у наредној години), улепшаћемо Трг. Све ово што радимо радимо са најбољим архитектама Србије. Професор Владимир Лојаница је ставио свој потпис на већину ових ствари.  Сви они критичари нека изађу са својим предлозима а не да се баве заменама теза типа ”боље да сте попунили рупе него што радите тргове”. Ја кажем да би се онда бавили само попуњавањем рупа у Ужице заслужује много више од тога. Бићу најсрећнији човек на свету када одем са ове функције и са поносом прошетам кроз наш град и видим све оно што смо урадили. Тако је и са спомеником на кружном току који ће бити монументалан и којим ће се Ужичани на прави начин одужити према оном периоду своје историје о коме ми имамо сви исти став –  а став је да су то једне од најсветлијих страница наше историје.

Поред одговора на питање шта је од пројеката урађено у години између обележавања два Дана града Петковић говори и о преласку на водонабдевање са Врутака и да ли ће локална самоуправа упутути захтев  надлежнима за престанак рада миницентрале испод врутачке акумулације.   

- Сви се надамо да ће овај најважнији и најскупљи пројекат у последњих неколико деценија успешно бити реализован до краја године. Сви се надамо да ће након завршетка радова и пробног рада током наредне године Ужичани пити воду са Ђетиње. Верујем да ће то тако и бити. Када причамо о раду мини хидроцентрала али и оних других попут оне ”Под градом” грађани морају да знају да су нама руке поприлично везане да је највећи део надлежности на републичком нивоу и ми ту не можемо много тога да променимо.

Које су највеће замерке градоначелника Ужица на рад јавних и комуналних предузећа у протеклом периоду? Чија вредноћа заслужује његову похвалу и молимо Вас за коментар висине цена комуналних услуга које грађани плаћају преко СОН-а с обзиром на њихов квалитет?

- Ако сам у неком пољу најмање задовољан оствареним онда је то рад јавних предузећа и установа. То не значи да они не раде добро већ значи да би могли много боље да раде. Наша јавна предузећа послују стабилно, редовно измирују своје обавезе и поуздан су партнер у развојној политици града. Ипак квалитет услуга би морао бити унапређен, рад ефикаснији и професионалнији и на томе ћу посебно инсистирати у наредном периоду. Доста очекујем и од „Система 48“ који уводимо и који ће бити одличан индикатор ефикасности рада јавних служби. Цене комуналних услуга су у нивоу републичког просека и то је чињеница.

Честитајући суграђанима Дан града градоначелник Ужица каже да упркос турбулентним временима у којима се живи жели да им пренесе  поруку оптимизма и да ће Ужице завршетком ових кључних капиталних пројеката о којима говори у разговору за „Вести“ бити пожељно место за живот.

- Ја сам свој живот и живот своје деце везао за Ужице. Будите сигурни да све што радим, радим са жељом да Ваша деца и деца Ваше деце своју будућност вежу управо за Ужице. Наше лепо Ужице – каже градоначелник Петковић.

 

ИЗВОР: ИНФОЕРА