Вести

Петковић: Ужицу је вода прва брига

СПАС од банкрота, „крпљење“ празне локалне касе и реализација два пројекта пресудно важна за будућност града и најважније су активности новог градоначелника, Тихомира Петковића. Његовим избором, најважнији послови покренути су са мртве тачке, а 70.000 Ужичана од власти очекују: да проблем водоснабдевања буде трајно решен и да, по изградњи постројења за прераду отпадних вода, река Ђетиња - сада једини овдашњи „колектор“ - први пут у новијој историји, буде чиста.

"Изградњу централног постројења за прераду отпадних вода (ЦППОВ) на територији Горјана два проблема чине неизвесном. Сви покушаји да се грађанима објасни како постројење неће бити штетно по њих били су неуспешни, јер људи још прете да ће спречити почетак изградње. Друго, читаве три године, градско руководство и ЈКП „Водовод“ нису радили свој посао, а до пре 20 дана нисмо знали чак ни шта су финансијске обавезе града у овом пројекту", рекао је Петковић.

Изградња ЦППОВ је цивилизацијски искорак за град, колико ће тај важан посао коштати?

- Град добија 15 милиона евра, бесповратно од Владе Србије, која ће се задужити код немачке КФЕ банке, а „Водовод“ има обавезу да уложи 470.000 евра и то је наш удео од пет одсто у поменутом кредиту. То је повољно за Ужице, али морамо знати да ће нам догодине требати додатних милион евра за експропријацију, довођење струје, изградњу утврда које ће фабрику одбранити од поплава... Ми тај новац немамо, а до пре двадесет дана нико се није бавио чак ни проблемом приступа локацији, па је тек сада послата молба „Железницама Србије“ да се одобри укопавање подвожњака Шибалића поток, као једине реалне локације куда се може доћи до будућег градилишта. Потом, мора се наћи трајно решење приступа постројењу, за шта је планирана изградња надвожњака у Злакуси, што ће коштати око милион и по евра, које такође немамо.

Значи ли то да ће највећа и најважнија инвестиција остати само на папиру?

- Од Владе смо тражили да нам држава помогне, да изградњу надвожњака финансира из касе надлежног министарства, преко „Путева Србије“. Истовремено, консултанте немачке банке замолили смо да додатни трошкови, од око милион евра, буду укључени у договорени кредит од 15 милиона и ускоро ћемо знати исход.

Да ли ће због пропуста и кашњења повољан кредит „пасти у воду“?

- Чак и ако добијемо финансијску помоћ у поменута два правца, потребно је да се рок за реализацију продужи за две године, до јуна 2018. Ипак, реално је да нам банка одобри пролонгирање само за 12 месеци, што рок нећемо моћи да испоштујемо, а одговорност је на Градској управи и „Водоводу“, као и на грађанима који се противе изградњи.

Има ли наде да се са незадовољним мештанима постигне компромис?

- Договорено је да сачекамо Студију утицаја на животну, после које ћемо имати или коначан договор, или коначни разлаз. Влада је прогласила јавни интерес који омогућава лакшу експропријацију, али власници земље желе да продају парцеле, а незадовољни су и мештни чије су куће у близини... За месец дана знаћемо на који начин улазимо у реализацију, или од инвестиције одустајемо. У сваком случају, 15 милиона евра не смемо бацити, јер толики новац у наредним деценијама нећемо имати на располагању.

Када ће доћи до трајног решавања проблема водоснабдевања Ужица?

- Скрећеним поступком јавне набавке, у ванредној ситуацији, изабрали смо институт „Јарослав Черни“ да уради комплетну пројектну документацију за реконструкцију постројења „Церовића брдо“. Реч је о десетак пројеката и очекујемо да буду завршени до 15. новембра.

Када се може очекивати почетак реконструкције фабрике воде?

- Од Владе Србије очекујемо да обезбеди два и по милиона евра, покушаћемо да део новца „повучемо“ већ ове године, како бисмо осавремењавање завршили до краја 2015. Све док не завршимо реконструкцију, можемо очекивати проблеме у водоснабдевању.

Да ли сте уважили инсистирање јавности, да се у посао укључе и хидрогеолози?

- Са угледним стручњаком, проф. др Миомиром Коматином договорено је да утврдимо капацитете два врутачка изворишта. Једно од њих је суптермално и могло би послужити за будући бањски туризам, док Сушилко врело желимо да каптирамо на бољи начин, према препорукама хидрогеолога, па да не захватамо воду из речице, већ са изворишта.

 Извор: Вечерње новости