Вести

ПЕТКОВИЋ: Ужице се бори за здрав ваздух и воду, знамо како да решимо те проблеме!

Градоначелник Ужица, Тихомир Петковић изјавио је за Телеграф да идеје и пројекти за горућа питања Ужичана постоје, да су решења за водоснабдевање, аерозагађеност и привреду на помолу, баш као и нове инвестиције.

Поред стандардних проблема којe грађане Ужица муче, главни проблем је и то, како нам је објаснио градоначелник Ужица што постоји “велика буџетска неравнотежа, већи расходи него приходи, преко 300 милиона динара доспелих, а неизмирених обавеза, а крајем године ће бити 400 милиона као последица већ утрошеног новца у периоду пре него што је дошао на место градоначелника”.

Са овако великим расходима, овој локалној самоуправи су потребна ефикасна и хитна решења како би се изборила са основним проблемима. Питали смо Петковића како се општина бори са овим финансијским дефицитом?

- Овога пута јесте главни проблем велика несташица новца. Тај проблем решавамо појачаном, агресивном наплатом доспелих, ненаплаћених потраживања везаних за порез на имовину и накнаде за грађевинска земљишта – фирмарине, пре свега. Нажалост, ни претходних пет година нису никакве додатне мере предузимане с циљем наплате ових буџетских прихода, тако да сада имамо проблем са наплатом, иако нудимо репрограме до 24 месеца – што је најдужи законски рок. Имамо, такође, проблем да нам се грађани који нису плаћали своје обавезе буне, јер су им камате знатно веће од основних дугова. а нама прописи не задовољавају да се одричемо дела тих камата, што бисмо радо учинили, како бисмо појачали прилив буџетских средстава – рекао је Петковић и нагласио да је поред тог кључног, финансијског проблема, Ужичанима проблем и са нередовним снабдевањем хигијенски исправном водом.

- Имамо и проблем са водоснабдевањем и решавамо га на најбржи могући начин, јер смо скраћеним поступком набавки. С обзиром на ванредну ситуацију која још увек влада у Ужицу, изабрали фирму Јарослав Черни – Институт за водопривреду, која је урадила идејни пројекат у вредности од 2,8 милиона евра, најпре за реконструкцију постојеће фабрике воде, а са циљем да се осавремени технолошки процес и тиме обезбеди прерада воде која омогућава редовно снабдевање. То би требало да реши проблем водоснабдевања, заједно са другим мерама које се тичу трајне санације акумулације Врујци. Проблем јесте да су у овој акумулацији алге у много већем проценту присутне него што је дозвољено – објаснио је градоначелник Ужица.

Он је истакао да се у Ужицу надају помоћи Владе Србије за тих 2,8 милиона евра, с обзиром да је општина у веома лошој финансијској ситуацији, а помоћ би им значила да, како каже градоначелник Ужица за ту прву фазу изградње и реконструкције фабрике воде чиме би се решило 80 одсто проблема, а оних других 20 трајно, надам се, да ћемо решити можда са неким донаторима до наредне, односно 2016. године.



Поред проблема са водоснабдевањем, Ужичани се свакодневно суочавају са нездравим ваздухом?

- Ми смо у котлини, нема ветрова који природно решавају проблем аерозагађености, број путничких аутомобила из године у годину је све већи, тако да проблем је што су се годинама индустрија, јавне установе, приватна домаћинства, практично грејали на чврста горива или на мазут, тако да је све то укупно произвело проблем са аерозагађеношћу – константовао је Петковић.

Скоро сте представили један пројекат општинске енергетске ефикасности, који подржава Швајцарски секретаријат за економске послове. Реците нам нешто више о томе?

- Да, као један од видова решавања проблема аерозагађености јесте покушај да са донаторима радимо на решавању питања у вези са енергетском ефикасношћу, а у оквиру тога је и програм за изградњу нове котларнице која би се финансирала из донаторских извора швајцарске владе. Ради се о пројекту вредном преко 4 милиона швајцарских франака. Ми се надамо, јер смо један од шест градова који је у ушао у најужи избор и који има највеће шансе да добију ту донацију. Процењујемо да смо баш ми тај град који ће добити новац. То би нам много значило, јер јавне котларнице би изградњом те нове котларнице све биле преведене на гас, што је за решење аерозагађености веома битно – навео је градоначелник Ужица.

- И поред великог проблема недостатка новца, увек постоје начини и решења уколико људи знају шта хоће, а чини ми се да ми, који смо овде од пре три месеца, знамо шта хоћемо и у ком правцу треба да делујемо. Увек могу да се нађу добра решења и да се квалитет живота подигне на један виши ниво. Једна од првих ствари на коју смо бацили акцент јесте практично покушај да се нађу инвеститори у граду Ужицу и да се помогне ужичкој привреди да сачува овај ниво запослености који је у односу на републички изнад просека, али наравно, ни изблиза довољан. Кренули смо са саветима за велику и малу привреду, имали смо те иницијалне састанке са привредницима, саслушали их и заједно са њима предузиммо конкретне мере у том правцу. Оно што је добро је да ће у Ужице, по први пут, доћи и страни инвеститори. Ради се о италијанској фирми Фамот која ће у оквиру бесцаринске зоне кренути крајем јануара/почетком фебруара наредне године са радом и за тај почетак запослити 15 радника, за 6 месеци 35, а за три године, по њиховом бизнис плану, око 100 радника. То је за нас веома значајно јер је у питању прва страна фирма која долази као инвеститор, а верујемо да ће, уколико они буду задовољни, уз њих доћи и други. Такође, поред њих, у Кремнима креће са радом не тако велика, али значајна фабрика за пуњење воде за пиће, која ће упослити 10 радника – рекао је Тихомир Петковић и додао да је локална самоуправа изашла у сусрет инвеститорима и у најбржем могућем року издала потребне папире и дозволе за легализацију.



Шта је још у плану од већих пројеката?

- Имамо и још један велики пројекат, а то је централно постројење за прераду отпадних вода. Ми смо један од три града, поред Крушевца и Врања, који је потписао уговоре са Владом, са немачком КФБ банком и надлежним министарствима и добијамо 15 милона евра као донацију од владе која је узела 15 милиона евра – од немачке банке 9 милиона и 6 милона од ЕУ. Доста лоше смо реализовали пројекат у претходне три године, од када се кренуло са тим радом, тако да смо у закашњењу од 16 месеци и у великом проблему да ли ћемо успети да га реализујемо – пре свега због већ годину и нешто дана противљења дела наших суграђана на локацији где треба да се гради то постројење. Ми смо за ова три месеца имали много контаката и са представницима владе и са представницима КФБ банке, представницима европских институција и са нашим суграђанима и пре 15 дана донели смо одлуку око које су се и опозиција и коалција на власти сложиле, а то је – да наставимо са тим пројектом и да идемо даље. Надамо се да ће тако и бити ако добијемо продужетак рока са јуна 2016. на јун 2017. године. Овај пројекат је и од значаја за туризам и зато што би војничка долина, која има велике потенцијале за развој пољопривреде, овим пројектом добила могућност за здравију пољпривредну производњу – рекао је Петковић.

 Сматрате да Ужице има солидан потенцијал за развој туризма. Да ли постоје неки планови да се Ужице развија у том погледу?

- Имамо значајан потенцијал који нисмо ни изблиза искористили. Ми смо у позицији која није за похвалу, а то је да огроман број туриста који иду на Златибор, Мокру гору, Тару, само пролазе кроз Ужице. Наш главни задатак је да осмислимо програм због кога ће, макар на један дан, они доћи у Ужице. Проблем је што као град немамо у својини довољно земљишта да реализујемо оно што осмислимо. Трудимо се да у наредне две године оспособимо локацију на којој ћемо у приватно-јавном партнерству реализовати програм, и ће приватник имати профитабилан разлог због којег ће ући у то партнество са нама. Ми имамо идеју и верујемо да је добра. Идеја је да се покрене велики забавни парк који у овом делу Србије, на граници са Републиком Српском и Црном Гором, који може дати значајан профит и разлог да породица која дође на Златибор због детета сврати један дан и у Ужице и потроши део новца како у парку, тако и у центру града, уживајући у једном од најлепших тргова у Србији – закључио је Петковић.

Извор: Телеграф