Вести

Петковић: Убудуће, цене за велике грешке биће смене

Градоначелник Ужица, Тихомир Петковић за Радио „Луну“ у вези казни за неквалитетно припремљен материјал о пословању јавних предузећа, који се  30. децембра нашао пред одборницима.

Тихомир Петковић, градоначелник Ужица, умањењем децембарске плате, казнио је себе, свог заменика, поједине градске функционере и директоре пет јавних предузећа, због пропуста направљених у предложеним и неусвојеним програмима пословања предузећа за ову годину.

За неквалитетно припремљен материјал о пословању јавних предузећа, који се 30. децембра нашао пред одборницима, кажњени су директори јавних предузећа, Саша Савић, директор Аеродрома Поникве, Војо Ђоковић, директор Градске стамбене агенције, Зоран Шибалић, директор Градске топлане, Љубомир Јовановић, директор ЈКП Нискоградња и Бранко Богићевић, директор ЈП Велики парк.

- Уместо да садашња градска управа добије похвале за то што су после много година предложили усвајање програма у овој години за наредну, а претходних година је то увек рађено у јануару или фебруару наредне године, ми смо доживели политичку бламажу јер су програми пет јавних предузећа скинути са дневног реда на седници скупштине и остављени за наредну годину. Испоставило се да смо радили неквалитетно у децембру, па цену морамо платити да би научилии из грешака које су направљене, навео је за Радио Луну Тихомир Петковић, градоначелник Ужица.

Новчаном казном су опоменути Драгољуб Костић, као члан градског већа задужен за јавна предузећа, и Снежана Јањић, градски већник задужен за екологију.

- Снежана Јањић је смањењем плате кажњена због пропуста са претходне седнице градског већа када је предложена одлука за усвајање на скупштини коју, испоставило се, велики број нас није пажљиво прочитао, а опозиција јесте, па је и успела да скине ту тачку са дневног реда. Предложено је нешто што није било технички правилно, па су због те грешке кажњени и члан већа и запослени у градској управи, чија је грешка највећа јер је он куцао и предложио такву одлуку, објаснио је Петковић.

Смањењем плате је кажњена и Мирјана Дрндаревић, начелник градске управе за буџет и финансије, а санкционисано је и двоје запослених у градској управи, један из градске управе за буџет и финансије, а други из управе за опште послове.

- Запослени у градској управи су били надлежни за те одлуке, јер је требало да припреме одлуке, а потом да скрену пажњу осталима да те одлуке нису у сагласности са препорукама владе или да програми нису технички добро припремљени. Њихова имена се знају, али нису они ти које треба помињати, важнији смо ми на политичким функцијама, навео је градоначелник Петковић.

Новчана казна није уследила за чланове надзорних одбора поменутих јавних предузећа.

- Чињеница је да су и они били део тог ланца где сви заједно нисмо добро одрадили свој посао. Овог пута су они остали некажњени, јер је процедура њиховог кажњавања мало сложенија. Ту је процедура да се изађе на скупштину и да се донесе та одлука. Они су се овога пута провукли, али се надам да ће и они извући поуку коју смо сви ми извукли, истакао је Петковић.

Градоначелник Петковић је себи смањио плату за 20 одсто, а осталима за десет одсто.

- Нису ми били циљеви демагогија, популизам или мазохизам. Хтео сам тим потезом да покажем својим сарадницима колико сам ја спреман да платим цену, која није мала. Самим тим и они могу да очекују да ћу бити спреман, ако буде таквих грешака и касније, да вучем потезе где ће они платити знатно већу цену, нагласио је Тихомир Петковић.

Предложени програми пословања предузећа нису били у складу са одлукама и препорукама Владе Србије да се смање трошкови репрезентације, уговора о делу, спонзорства и донаторства, како наводи Петковић, за 15 одсто у односу на спроведена средства из претходне године.

- Поједина предузећа су се плашила да ли ће моћи, уколико смање трошкове за 15 одсто, да нормално функционишу. Морали смо сви ми, који смо донели одлуку на већу, пре скупштинског заседања да знамо за те проблеме, али очигледно нисмо били довољно упознати. Дакле, нешто је у систему дубоко затајило. Постојале су и грешке које се тичу чисте технике припреме одлука, грешке у цифрама и табелама које су дате у појединим предузећима. Најдрастичније је било у случају ЈП Велики парк. Заиста је недопустиво да добијемо такав програм и да нико од нас десет не види ту грешку и да програм изађе на скупштину са цифрама које су у милијардама динара, а треба да буду у милионима. То се није могло прећутати, навео је Петковић.

Контрола рада јавних предузећа и уштеде свих врста, било је наше инсистирање од доласка на власт. Ту одлуку је лакше донети него спровести, истиче градоначелник Петковић.

- Чињеница је да се у градској управи и систему јавних предузећа и установа ради опуштеније него у приватном сектору. Ушли смо у анализу и контролу. Сваког месеца добијамо извештаје од јавних предузећа и установа кроз које покушавамо да контролишемо спровођење одлука. Ти извештаји су сада знатно озбиљнији и више се на њима инсистира него што је било раније. Добијамо месечне извештаје од јавних предузећа, али и дневне од Нискоградње, Биоктоша, Градске топлане, Водовода, Великог парка за послове од којих зависи текуће функционисање града. За сада то функционише у добром делу. Немамо информације да се било ко озбиљније не придржава тих одлука, али реаговаћемо уколико сазнамо да се наше одлуке не поштују, истакао је Петковић.

- Морамо се научити да радимо свој посао много квалитетније него што су то радили они пре нас. Убудуће, цене за велике грешке неће бити смањење плата него смене, нагласио је градоначелник Петковић у разговору са Радио Луном.

Градоначелник је за Радио Луну прокоментарисао захтев опозиције да се уведе ред у јавна предузећа, да се смене поједини градски функционери, да се смање плате директорима јавних предузећа, да се укину надонаде члановима надзорних одбора.

- Та опозиција, која сада предлаже да се укину накнаде члановима надзорних одбора, учествовала је у доношењу одлука када су те накнаде утврђиване. Ту нису искрени. Чињеница је да те накнаде нису велике и оне износе око 10 000 динара месечно за председнике надзорних одбора који, по новом закону, имају озбиљна овлашћена и одговорности. Није проблем у накнадама, већ да људи у надзорним одборима, заједно са директорима, квалитетно раде свој посао. Нема дилеме да треба завести ред у јавним предузећима, установама и градској управи и радимо на томе, с тим што нам време не иде у прилог. Немамо новца, имамо велике дугове, систем је у великим проблемима, али смо за четири месеца покренули ствари и увели више одговорности него што је био случај до сада. То тек треба да дође до изражаја у наредних годину дана, одговорио је Петковић.

Извор: Радио Луна