Вести

Петковић: До краја године почетак реконструкције фабрике воде

Градоначелник Ужица, Тихомир Петковић изјавио је да Ужичани последњих месеци пију хигијенски исправну воду и најавио да ће до краја године почети реконструкција фабрике воде.

На Институту "Јарослав Черни" завршава се пројектна документација за реконструкцију fабрике воде у Ужицу и увођење новог технолошког процеса прераде воде. То је услов да се проблем квалитета воде у Ужицу трајно реши”, истиче Петковић. 

Градоначелник Ужица наглашава да ће средства за изградњу новог објекта у фабрици воде бити обезбеђена из буџетске резерве и да би изградња требала да почне до краја године. 

“Ових дана интензивно размишљамо и о укидању ванредне ситуација, која је у Ужицу на снази од 19.јула. Улазимо у зиму и нема више бојазни од великих падавина, које би могле да проузрокују проблем са квалитетом воде. Када ћемо донети ту одлуку зависи од административних и техничких предности за реализацију наредних активности”, рекао је Петковић.

Проблем са пијаћом водом у Ужицу јавио се крајем децембра прошле године појавом алги у акумулацији Врутци. Решење је пронађено изградњом цевовода до Сушичких врела, одакле се Ужичани још увек снабдевају водом за пиће. 

Додатни проблем јавио се у јулу када су се у води и са Сушичких врела појавиле нематоде и алге, због чега је поново проглашена ванредна ситуација. 

Од 28.августа, после низа мера спроведених на отклањању недостатака на фабрици воде и градској мрежи, Републичка санитарна инспекција одобрила је коришћење воде за пиће са градског водовода. 

По процени стручног тима, као трајно решење проблема, предложена је реконструкција фабрике воде у Ужицу, која ће према првим проценама коштати измедју 2 и 7 милиона евра, као и санација акумулације Врутци.

Извор: Агенција Зоом