Вести

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,НИКОЛА ТЕСЛА У СВОМ И НАШЕМ ВРЕМЕНУ"

Изложба Музеја Николе Тесле из Београда, аутора Бранимира Јовановића, Милице Кеслер, Иване Зорић и Иване Недељковић представља причу о животу и делу једног од највећих научника, која је пропраћена и примерима његових патената, чију примену посетиоци могу симулирати. Посетиоци ће моћи да погледају и ауторски филм о животу чувеног научника и 3Д анимацију Теслиног центра за бежични пренос на Лонг Ајленду, која је рађена у сарадњи са Електронским факултетом у Нишу.

Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић, подсетила је на везу научника и нашег града преко хидроцентрале „Под градом“ која је саграђена пре 123 година.

-На Прометеја 20.века, краља струје, иноватора, проналазача без кога би данашња технологија била немогућа и многе гране науке остале ускраћене за невероватан прогрес, требало би чешће подсећати јавност и изражавати захвалност за све што је даровао човечанству. Најзначајнији део Тесле живи у његовим достигнућима која је готово немогуће сагледати и која су саставни део живота наше цивилизације и свакодневице. Тако се догодило да се у Србији, у Ужицу, на реци Ђетињи, само четири године после изградње знамените хидроелектране на Нијагари, сагради прва српска хидроелектрана по Теслиним принципима.Позивам суграђане, посебно младе, да искористе прилику и упознају се са ликом и делом генија науке, песника електротехнике, уметника колосалне интуиције и проглашавам изложбу отвореном.

Посетиоци ће моћи да погледају изложбу до 16. јуна у Народном музеју у Ужицу.