Вести

ОДРЖАНА СВЕЧАНА СКУПШТИНА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА

У слопу прославе Дана града 9. октобра, одржана је свечана Скупштина који је отворио председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић.

-Добро дошли у „град чије улице и чија предања из генерације у генерацију делимо, читавог живота освајамо, у град који је увек старији од свих нас. Он је као Попино “Непочин поље”, у ком су истовремено на делу сва времена и сва лица из интимне и колективне меморије, како то забележи писац Зоран Јеремић. Добро дошли у град у коме се његови становници могу спорити око много тога, али свима је Ужице светиња.

Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић, пожелела је добродошлицу министрима и представницима Владе Републике Србије, амбасада Русије и Казахстана, народним посланицима у Супштини Републике Србије, одборницима градске скупштине, делегацијама збратимљених градова, војске, полиције, СПЦ, политичких странка, невладиних организација и удружења грађана, као и представницима предузећа, државних органа, установа, школа, високог образовања, приватног предузетништва, месних заједница и осталих организација и заједница и свим присутнима.

-Клисура Ђетиње је проглашена заштићеним подручјем, а у функцији су однедавно туристички возићи на електрични погон који саобраћају на релацији Градска плажа – Стапарска Бања. Завршена је реконструкција Зелене пијаце, проширен капацитет коначишта Град, реконструисан парк испред Граског културног центра, као и дечији базен на Градској плажи. Извршена је комплетна реконструкција неколико градских улица, асфалтирана је десетина километара у ужичким селима, а приводе се крају радови на фекалној канализацији у насељу Турица. Комплетно је реконструисана школа у Гостиници, извршена енергетска санација и реконструкција Основне школе ,,Нада Матић” и одељења Основне школе ,,Алекса Дејовић” у Крвавцима. Санирана је фасада Основне школе ,,Душан Јерковић”, а у току је санација крова на овај школи. Ускоро почињу радови на комлетној рекоснтрукцији ,,Прве основне школе краља Петра II”. Приоритет нам је увек брига о најмлађима. У току је изградња новог вртића на Царини који ће моћи да прими око 200 деце, као и радови на реконструкцији простора за вртић у Кремнима. Ускоро почињу радови на енергетској санацији објекта вртића Невен, а све је спремно за отварање првог сеоског вртића у Карану који ће моћи да прими 55 малишана. До краја године биће завршена реконструкција и енергетска санација зграде Антитуберкулозног диспанзера. Очекујемо и почетак радова на изградњи обилазнице око Ужица, пројекта од националног значаја.

Министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић, честитао је на импресивним резултатима.

-Посебно смо поносни на сва улагања везано за децу и младе, на реконструкцију школа и вртића. Ми као држава смо доста пажње посветили овом граду, заједно смо решили проблем клизишта у насељу Коштица, реконструисали смо централну улицу у Севојну где послују два најважнија предузећа у Златиборском оругу, али и једно од најважнијих за нашу државу. И у будућности ћемо наставити са инфраструктурним пројектима и оно на шта сам посебно поносан и чему и председник Србије даје велику важност је питање обилазнице око Ужица . Очекивали смо да то брже покренемо али када имате пројекте који су стари више од 30 година не можете да их искористите. Морали смо да их испројектујемо поново и одређени припремни радови већ су почели. Мислим да ће то бити круна инфраструктурних пројеката у овом граду, јер ће омогућити овом дивном центру да дише.

Честиткама се придружио и, Никола Селаковић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања.

-Да ли је Ужице боље место за живот проценићете и по броју рођене деце у првих девет месеци ове године, јер према информацијама које сам добио рођено је више од 1600 беба, док их је прошле године за 12 месци било 1700. Ужице је заиста место чији симбол све више и више постају деца, пресрећан сам чињеницом да два села Каран и Кремна добијају своје обданиште и да је у плану Злакуса, а о Царини да не причам. Шта год чинили драги моји земљаци, као што каже Љубивоје Ршумовић ,,Деца нам се рађала”. То је најважније и то је нешто што сведочи о томе да Ужице заиста има шансу да буде град будућности.

Повеље града, највше градско признање за доприносе укупном развоју града, добили су: Удружење Ужичана у Београду, Добровољно ватрогасно друштво, Драгиша Милосављевић, историчар уметности, компанија „Белпласт“ Бела Земља и Мића Мићић, генерални директор МПП Јединство Севојно. Плакете града, градоначелница Ужица уручила је доц. др Зорану Јездићу, проф. др Биљани Мијовић, Међуопштинској организацији Савеза слепих Србије – Ужице, Певачко-аматерској групи Кадињача, Весни Ђуришић Читаковић, Ани Стамболић, Тамари Марковић, Хуманитрној организација Клуб три и фоторепортеру Милошу Цветковићу.

Награде за изузетне резултате у раду добили су: Весна Лијескић, професорки историје, Милица Цвијовић, студенткиња ЕТФ у Београду, Снежана Цветковић, професорка српског језика, Бошко Зарић, Михајло Ћуричић и Стефан Николић, ученици Техничке школе.

За изузетне резултате у раду награђени су и Милица Ћирковић, геронто домаћица, Александар Радовић, освајач медаља на прекограничним такмичењима у Олимпијским играма за особе са интелектуалним тешкоћама, Данило Томић, гуслар, и Горан Ћосић, пољопривредник.

Свечану седницу својим наступима увеличали су Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић, солисти оперског ансамбла Народног позоришта у Београду.