Вести

ОДРЖАНА ДЕБАТА ,,РАЗВОЈ ОМЛАДИНСКЕ ПОЛИТИКЕ"

У организацији Канцеларије за младе града Ужица и Удружења ,,Народни парламент”, уз учешће представника локалних самоуправа, Министарства туризма и омладине, удружења, образовних институција, спортских клубова и младих, одржана је дебата ,,Развој омладинске политике у Ужицу и Пожеги”.

Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић, обратила се присутнима.

-Свесни значаја њиховог мишљења и учешћа, младе смо укључили у доношење свих за град важних докумената и одлука. Ми као доносиоци одлука на локалу, трудимо се да максимално подржимо њихове идеје и пројекте па то и чинимо кроз суфинансирање истих, а од ове године и буџет за омладинске политике значајно је увећан. Наши волонтери имају прилику да кроз студијске посете у земљи и иностранству, бројне радионице и едукације стекну нова знања и искуства, која потом преносе вршњацима. Једноставо све што радимо, радимо да младима пружимо што боље услове за формално али неформално образовање и развој њихових пословних каријера. То ће опет допринети нашем заједничком циљу да младе задржимо у граду и да управо они буду ти који ће у будућности водити овај град и на најбољи начин о њему бринути.

Снежана Клашња, саветница министра за туризам и омладину, нагласила је значај оваквих догађаја.

-Желимо да подржимо и град Ужице и општину Пожега у даљем развоју омладинске политике. Хоћемо да разговарамо са младим људима, шта је то што њима треба, који су основни изазови са којима се суочавају, шта је то што виде да им је потребно од града и државе, да би могли да заиста квалитетно живе у Србији. То и јесте један од циљева нове Стратегије за младе у Републици Србији, која је донета ове године и која важи до 2030. године.

Према речима Марије Маричић, координаторке Канцеларије за младе, План развоја града Ужица за период 2023-2030. и национална Стратегија за младе ће бити подлога за будуће кораке.

-Иако имамо више од 90 активних младих у нашем волонтерском центру и радимо озбиљне акције, тај документ пружиће нам смернице шта је оно што ћемо радити у наредном периоду. Наравно, најбољи модел креираћемо у директној комуникацији са младима, представницима локалне самоуправе и министарстава, због чега је веома важна и ова дебата коју смо организовали.