Вести

Од постројења за прераду отпадних вода и универзитета не одустајемо

На конференцији за медије Градског одбора СНС Ужице јавности је још једном потврђено који су приоритетни пројекти за град за које се Српска напредна странка залаже.

Потпредседник Градског одбора, др Вук Мијаиловић, рекао је да је руководство Града успело да сведе дуг претходне власти, на челу са ДС-ом, са три милиона евра на један милион евра доспелих, а неизмирених дуговања која су последица преамбициозних пројеката. Мијаиловић каже да је стабилизација буџета од стране градског руководства, под вођством градоначелника Тихомира Петковића, омогућила неометано функционисање градских служби и почетак реализације пројеката битних за град од којих су само неки реконструкција Фабрике воде на Церовића брду, наставак радова на дечијем вртићу на Пори чији се завршетак очекује идуће године, спортска хала у Крчагову, радови на Кадињачи и Јокановића кући, дечијем одмаралишту “Голија” и тако даље. Као посебно значајну Мијаиловић је истакао посету кинеске делегације и могућност њиховог инвестирања у Ужице. У осврту на пројекат Постројења за пречишћавање отпадних вода у Горјанима и губитак инвестиције од 15,2 милиона евра потпредседник ужичког СНС-а сматра да су главни пропусти направљени 2010, 2011, и 2012. године и да су дело власти ДС-а. При том је додао да СНС инсистира на формирању независне комисије за утврђивање одговорности и пропуста који су довели до губитка ове инвестиције.

Губитак инвестиције од 15,2 милиона евра за изградњу постројења за прераду отпадних вода у Горјанима је привремен, рекао је Мијаиловић.

“Имамо чврста обећања Владе Србије, са Александром Вучићем на челу, да ће овај пројекат бити успешно реализован јер се схвата битност и значај тог пројекта. Посебно нас охрабрује допис потпредседнице Владе, Зоране Михајловић који то потврђује”, наглашава Вук Мијаиловић.

Као кључне пропусте претходне власти на челу са Демократском странком у вези постројења, Марина Вукашиновић, председница Савета за заштиту животне средине Градског одбора СНС Ужице,  наводи неблаговремено припремање неопходне техничке документације, плана генералне регулације и решавање имовинско – правних односа, као и неозбиљно приступање решавању проблема са мештанима Горјана и Крваваца који су 2010. године петицијом исказали незадовољство планираним местом изградње постројења.

“Овакви пројекти захтевају енергичан, детаљан и систематичан приступ и не трпе кашњења, нарочито ако су финансирани из приступних фондова Европске уније. Неопходно је било испоштовати све рокове и обавезе, предвиђене пројектном документацијом. СНС инсистира да се изврши озбиљна, стручна и политички непристрасна експертиза која ће анализирати рад свих руководстава од 2010. до септембра 2015. године. Чланови експертизе ће бити изабрани  поступком јавне набавке. Очекујемо да ће стручни тим утврдити све пропусте и ко је крив за губитак средстава”, истакла је Вукашиновићева. На крају свог излагања председница Савета за заштиту животне средине цитирала је део последњег дописа потпредседнице Владе Зоране Михајловић на тему ЦППОВ:

“Град Ужице треба да обезбеди да се, или мештани сложе са планском документацијом или да Град уради нову планску документацију. Након тога Министарство ће размотрити како се овај пројекат може укључити у програме Министарстава и КфW банке.” наводи се у допису.

Председник Савета за правна питања СНС-а Петар Тодосијевић подсетио је на раније учињене кораке у стварању Интегрисаног универзитета у Ужицу и очекивану одлуку Владе Србије. Он је додао да ће локална власт на челу са СНС-ом наставити активности на оснивању Универзитета као једном од приоритетних пројеката за Ужице.

 “Из Министартсва просвете нам је речено да је у току анализа целокупног високог школства у Србији, на основу које ће бити донете одлуке о оснивању нових универзитета у Србији. Анализу спроводи Влада Србије у сарадњи са надлежним институцијама и радним телима Европске Уније. На основу анализе чији се завршетак очекује до краја ове године биће донета одлука о оснивању нових универзитета у Србији.”, нагласио је Петар Тодосијевић. Он наводи да је формирање интегрисаног универзитета приоритет локалне власти на челу са СНС-ом и истиче да није тачна тврдња да је Влада Србије донела одлуку да се универзитет уместо у Ужицу гради у Крушевцу.