Вести

ОБЕЛЕЖЕНО 167 ГОДИНА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ У УЖИЦУ

Крсном славом Преображења Господњег и Даном Народне библиотеке Ужица обележено је 167 година постојања ове установе. Прва ужичка библиотека основана је 19. августа 1856. године, а данас има више од осам хиљада чланова и више од 180 хиљада књига. Директорка Душица Мурић рекла је да у Народној библиотеци, и њеним огранцима, годишње забележено више од 60 хиљада посета.

-Поносни смо на наш јубилеј али и на број читалаца, посета и садржаја које смо организовали како за децу, тако и за одрасле. Разлога за задовољство биће и више јер су у току припреме за годину у којој ће Ужице бити национална престоница културе, а Народна библиотека Ужице установа у којој ће бити реализовани нови, веома вредни програми. Отворићемо лабораторије за рестаурацију старих и ретких књига, формираћемо Легат академика Љубомира Симовића и обележити јубилеј 140 година од рођења Милутина Ускоковића, тако да ћемо и следеће године заблистати у пуном сјају и показати наше место на културној мапи града.

Испред града, крсну славу и јубилеј, честитао је Ратко Трмчић, члан Градског већа, исткавши да град улаже и у рекоснтрукцију и енергетску санацију њених објеката.