Вести

ОБЕЛЕЖЕНО 100 ГОДИНА УДРУЖЕЊА УЖИЧАНА У БЕОГРАДУ

Свечаном академијом у Дому војске Србије, обележен је јубилеј од 100 година постојања Удружења Ужичана у Београду. Међу присутнима били су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, заменик градоначелнице Ужица, Драгољуб Стојадиновић и председник Скупштине града Ужица, Бранислав Митровић.

Заменик градоначелнице казао је да је част бити са Ужичанима у Београду како би заједно обележили век постојања и рада једног од најстаријих удружења у престоници и најстаријег завичајног удружења у Србији

-Радује нас сваки сусрет са сународницима у Боеграду, сваки ваш долазак у град на Ђетињи, свако помињање Ужица на чијој калдрми је за многе од нас све почело, ваш понос када своје порекло посебно истичете. Сигуран сам да ће тако бити и у годинама које долазе, да ћемо сарађивати и подржавати једни друге и чувати све вредно што Ужице баштини. Хвала за могућност да вас поздравим у име свих Ужинама, у име града у којем се људи не цене само по снази, већ много више по оштроумности и духовитости, града у коме је сваки разговор је утакмица у бистрини, закључивању и лепоти реченог. Још једном, срећан вам јубилеј и да увек будемо на линији ужичанственог, посебног и вредног поноса. Ваш град ће увек бити уз вас.

Министар је рекао да на овакав јубилеј треба бити поносан, као и да о оваквим личностима и догађајима говоримо и да их генерацијама преносимо.

-Ратни вихори, кризе, промене идеологија, све то учинило је да има мало онога што може да траје и има континуитет. А када имате једно удружење грађана које се заснива, не на интересу, него на чистој љубави добровољности и када нешто такво траје 100 година, онда то значи да је та љубав заиста велика и да се преноси са генерације на генерацију, а то је љубав према завичају. Као неко ко је рођен у Ужицу, а живи стицајем околности у Београду размишљам често о томе шта је то Ужице дало Београду. Готово да не постоји важнија функција у нашој држави и друштву на којој се није нашао неко из Ужица или ужичког крајха. Од шефа државе, довољно је рећи Милош Велики, а од њега почиње у новом веку готово све, да ли су то председници Влада, министри , епископи наше цркве , генерали, начелници Генералштаба , од четворице војвода један је из нашег краја, Војвода Петар Бојовић.

Овај велики јубилеј био је и повод да се уруче захвалнице онима који су дали велики допринос раду удружења, а међу њима је био и град Ужице.