Вести

НОВИ ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ - УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ КАО НАЈВЕЋА ИНВЕСТИЦИЈА

Састанак привредника са представницима Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација одржан је у Ваљаоници бакра Севојно, а састанку је присуствовала и градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић.

Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић, изразила је захвалост Канцеларији за дуално образовање, Техничкој школи Ужице и привредницима који су препознали потребу да се на време организује сам рад центра и да се младим људима омогући да се школују за занимања, која ће им обезедити сигурна радна места, уз подсећање да ће у Крчагову бити отворен Регионални центар за дуално образовање.

-Овде су данас представници наших великих компанија које и имају највећу потребу за одговарајућим кадровима и сматрам да је ово заиста добар начин да се дође до најбољих решења. Такође, град подржава и иницијативу за увођење новог образовног профила који ће одговорити потребама наше две ваљаонице. Са великим задовољством подржали смо Техничку школу у реализацији пројекта вредног милион и стотину хиљада евра, који подразумева опремање школске радионице и будућег тренинг центра, јер сматрамо да је подршка и улагање у образовање најважнија инвестиција у овом тренутку. Свесни смо да само заједничким снагама можемо успети у остварењу циљева. Циљ је упослити младе људе и обезбедити им што боље услове за живот и рад, како би остали граду и у њему заснивали своје породице. Истовремено привреди обезбеђујемо адекватне кадрове и осигуравамо даљи развој компанија, а тим и даљи развој нашег града.

Габријела Грујић. директорка Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација, истакла је да је захваљујући веома снажној иницијативи компанија из области металургије Металуршко-технолошког факултета из Београда и Техничког факултета из Бора, у рекордно кратком року дошло до новог образовног профила, који ће се у школама наћи од септембра ове године.

-Након дугог низа година смо препознали иницијативу да је заправо у области металургије и рударства потребно урадити један овакав стандард, како бисмо у формалном образовању обезбедили и осигурали квалитет образовања. Реч је о образовном профилу металуршки техничар, који ће имати више излаза, тако да ће покрити све оно што је потребно и нашој наменској индустрији и области ливења и ваљања. Мислим да је ово прави начин да младима обезбедимо сигурну будућност. Они ће у складу са последњим изменама Закона и Уредбом Владе у систему дуалног образовања чак 40% сати стручне наставе проводити у компанијама и за то добијати накнаду, а поред тога имаће и додатних 5 хиљада динара од државе. Практично своје пословне каријере започињу током образовања

Драган Суботић, директор Ваљаонице бакра, овом приликом је рекао да је металуршки техничар база за рад и функционисање фабрике каква је ваљaоница.

-У неком претходном периоду имали смо коректно кадровско решење и за инжењере техничаре и друга производна занимања, али како време одмиче ти људи одлазе у пензију а прилив нових кадрова је недовољан. Све похвале за Техничку школу и Канцеларију, јер ово је једини прави начин и приступ да у догледном времену обезбедимо кадрове за ову фабрику. Поред тога у новом тренинг центру бићемо у прилици да вршимо доквалификације и прекваификације и за друга дефицитарна заимања. Ту ће на директан начин бити примењен однос привреде и науке и добар део нашег инжењерско- техничког кадра биће у настави и обучавати кадрове.