Вести

Нела Кубуровић о новом Закону за насиље у породици

Нови Закон о спречавању насиља у породици предвиђа нулту толеранцију према насиљу и велику пажњу посвећује жртвама, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић на трибини “Искључи насиље” одржаној у Градској кући у Ужицу поводом новог закона у овој области који ће почети да се примењује од 1.јуна ове године.

“Највећа новина коју закон предвиђа је увођење хитних мера, као што је могућност да се насилник удаљи из стана или куће и да му се забрани сваки облик комуникације са жртвом, како би се она заштитила и оснажила да се осамостали за даљи напредак”, истакла је министарка.

Министарка правде навела је и новине у области координације државних органа.

“Мултиресорска сарадња је кључни фактор који треба да допринесе да овај закон постигне жељене ефекте , смањи црну статистику насиља у породици и повећа индивидуалну одговорност сваког појединца, који учествује у примени овог закона”.

По речима министарке правде у току прошле године било је 8,5 хиљада кривичних пријава за насиље у породици, мали број осуђених, а највећи број изречених казни била је условна осуда, што је, како је рекла Кубуровићева, одраз благе казнене политике судова.

“Овим законом смо покушали кроз едукацију судија, тужилаца и полицијских службеника да променимо такво поступање и надам се ефектима какве смо имали у самој кампањи”, поручила је министрака правде Нела Кубуровић на трибини “Искључи насиље” у Ужицу.