Вести

МИНИСТАРКА ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ НА ТРИБИНИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ У УЖИЦУ

„Град Ужице је сигурно један од лидера међу локалним самоуправама, када су у питању мере енергетске ефикасности. Годинама уназад креирамо програме и мере намењене нашим суграђанима, који желе да унапреде енергетску ефикасност у својим индивидуалним објектимаи у томе смо веома успешни“, истакла је градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић на трибини ,,Мањи рачуни, већи комфор, чистији ваздух”, која је одржана у Ужицу у присуству министарке рудратсва и енергетике, Дубравке Ђедовић Хандановић.
Према њеним речима град из године у годину издваја се све више средстава за те намене из градског буџета, а уз подршку ресорних министарстава проширује се и обим мера које се субвенционишу.
„Само у прошлој години кроз заједнички програм Министарства рударства и енергетике и града Ужица на 373 објекта замењена је столарија, а на шест објеката уграђени су соларни панели. Са друге стране, уз подршку Министарства заштите животне средине прошле и ове године набављено је и уграђено 425 котлова на гас, 34 котла на пелет и пет топлотних пумпи. Такође, реализована је и мера набавке еко шпорета за домаћинства из категорије социјално угоржених.
Ви знате ми овде у Ужицу имамо проблем са повећаним загађењем ваздуха и да нам је решавање тог проблема један од најприоритетнијих задатака. Сигурна сам да ћемо свим мерама које реализујемо и у сарадњи и са Министарством рударства и енергетике, Министарством заштите животне средине и свим партнерима на многобројним пројектима успети да загађење значајно смањимо, али и да степен енергетске ефикасности подигнемо на највиши ниво“, закључила је градоначелница.
Министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић Хандановић je, овом приликом, позвала грађане да се учествују у јавним позивима и уз подршку државе и града енергетски санирају своје куће и станове.
„Мање утрошене енергије значи и мање рачуне. Важно је да схватимо да заштита животне средине, квалитет ваздуха и степен енергетске ефикаасности у многоме зависе од сваког од нас и та промена свести довешће и до врло важних позитивних промена целокупног друштва“.
Лена Братић, директорка USAID пројекта, нагласила је да грађани као власници на стамбеним објектима имају битну улогу у процесу енергетске санације стамбеног фонда.
„У том процесу који је дефинисан као стратешки циљ државе Србије изузетно је битно да грађани схвате своју улогу, и добију тачне и правовремене информације о програмима подршке коју држава пружа као што су субвенције или подршка угроженим категоријама становништва“.
Грађани Ужица који су у великом броју присуствовали овој трибини имали су прилику да добију информације како да се пријаве на актуелне јавне позиве и оствцаре право на субвенције које се додељују у циљу реконструкције и унапређивања енергетске ефикасности стамбених објеката.

Националну кампању под називом ,,Мањи рачуни, већи комфор, чистији ваздух” покренули су Министарство рударства и енергетике и УСАИД-ов пројекат „Боља енергија“, уз подршку Светске банке и Банке Поштанска штедионица.