Вести

КРЕЋЕ РЕКОНСТРУКЦИЈА „ПРВЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ КРАЉА ПЕТРА II”

„Радовима на енергетској санацији најстарије ужичке основне школе и вртића „Невен“ настављамо велики инвестициони циклус везан за реконструкцију школа и вртића“, истакла је после потписивања уговора са извођачем радова, градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић. Потписивању уговора присуствовала је и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Подсетивши да је уговор о реализацији овог важног пројекта потписан у јулу прошле године, градоначелница Ужица истакла је да су радови вредни 66 милиона динара, од чега су 30 милиона средства министарства а 36 милиона динара учешће града. Градоначелница је подсетила и да ће град у сарадњи са Министарством рудраства и енергетике радити и енергетску санацију вртића „Невен“ вредну 27,4 милиона динара.

„Тим радовима заправо настављамо велики инвестициони циклус, који смо покренули са намером, да степен енергетске ефикасности у нашим школама и вртићима подигнемо на највиши ниво.

Подсетићу вас да је у току прошле године завршена енерегетска санација и реконструкција Основне школе ,,Нада Матић”, школе у Крвавцима, школе у Карану, као и вртића Полетарац, реализована кроз пројекат Швајцарске владе и Министарства рударства и енерегетике, док смо средствима из буџета града у потпуности реконструисали школу у Гостиници и урадили реконструкцију фасаде и крова Основне школе ,,Душан Јерковић”.

То је само још један доказ да тежимо ка остварењу постављеног циља, а то је смањење аерозагађења и висок степен енергетске ефикасности јавних објеката, јер смо када су у питању индивидуални објекти већ препознати као лидери међу локалним самоуправама.

Хвала Министарству рударства и енерегетике на разумевању и подршци у реализацији пројекта, који ће допринети значајно квалитетнијем животу свих наших грађана, а пре свега ученика у школама и деце у вртићима. Наравно значајна уштеда енергије, а самим тим и средстава у буџету града још један је од важних бенефита свих поменутих инвестиција“.

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да ће се након ове енергетске санације смањити потрошња енергије за неких 40 одсто а ученици и наставници добиће лепше и енергетски ефикасније просторије, школа и град знатно мање рачуне за елкектричну енерегију.

„Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике већ су уложили преко 420 милиона динара у претходном периоду за разне реконструкције и санације јавних зграда. Такође смо радили и на санацији породичних кућа. Само на последњи позив расписан пре неколико недеља већ се јавило око 300 домаћинстава која су заинтересована за санацију својих кућа и у томе ће добити помоћ и града и државе, јер желимо да те радове заврше са што мање трошкова и да касније штеде између 30 и 40 посто електричне енергије”.

Министарка је обишла и нову трафо станицу ,,Ужице 2”, која је завршена и биће пуштена у рад до краја године, чиме ће се обезбедити резервно напајање напајање за више од 70 хиљада грађана.