Вести

Кинески привредници посетили град Ужице

На иницијативу министра правде, Николе Селаковића, град Ужице посетила је по други пут делегација од 33 привредника из Кине, предвођена Линдом Вoнг, председницом групације Ји Хаи.

Градско руководство на челу са градоначелником Ужица, Тихомиром Петковићем, упознало је кинеску делегацију са привредним и инвестиционим потенцијалима града, попут аеродрома Поникве, слободне царинске зоне и пољопривреде.

По речима градоначелника Ужица, ово је изузетно важна посета кинеских привредника  Ужицу која ће донети конкретне резултате и обострану корист, већу за ужичке привреднике, али  значајну и за кинеске привреднике, као и да постоји нада да ће се у наредним месецима остварити идеја министра Селаковића и госпође Вонг о братимљењу града Ужица и једног кинеског града као врхунцу сарадње.

„Ми смо госпођи Линди Вонг, са великим задовољством, предали једну захвалницу у име града Ужица. Сигурни смо да ће наредних година, док смо ми ту, а и после нас, она, њена породица, њихови наследници и грађани Ужица гајити једно дубоко пријатељство,“ истакао је градоначелник Петковић.

Госпођа Линда Вонг је потврдила да је кинеска делегација највише заинтересована за улагања у области пољопривреде и производње здраве хране.

„Ужице је мало, али су ваши природни услови изванредни. Ви имате чисту воду, чисте планине. Одличан вам је ваздух, имате све потенцијале да ово место постане туристичка дестинација. Ви можете да радите оно што имате, а то су еколошки чисти пољопривредни производи, а ми Кинези можемо доћи да вам помогнемо развојем индустрије и туризма. Кина има милијарду и 300 милиона становника. Надам се да ће народ у мојој земљи имати прилику да што више дође до еколошки здравих пољопривредних производа,“ нагласила је Линда Вонг.

Госпођа Вонг, на челу групације која се 18 година бави радом у основном и предшколском образовању, најавила је финансијску помоћ како би се завршила изградња дечијег вртића на Пори.

„У име Ји Хаи групације, сигурно ћу учествовати у завршетку овог обданишта у Ужицу. Сигурна сам да ћемо довести још много привредника из Кине који ће узети учешће у завршетку процеса изградње овог обданишта. Надам се да ће пријатељство између Србије и Кине, преко образовања и пријатељства наше деце, остати трајно, а ми ћемо томе дати свој допринос,“ поручила је Линда Вонг надајући се да ће деца која буду ишла у вртић на Пори посетити Пекинг.

Линда Вонг, на челу кинеске делегације, обећала је конкретне резултате сарадње приликом наредне посете Ужицу и Златибору.

Министар правде, Никола Селаковић, иницирао је долазак кинеских привредника у Ужице. Он подсећа да је ово четврти пут да Линда Вонг долази у Србију, а други пут у Ужице. Министар наглашава да Кинези, као древна цивилизација, пословне контакте остварују на основу личног поверења.

„Док се не стекне поверење у саговорника са којим желите да сарађујете, од посла најчешће не буде ништа. Доста смо уложили у грађење овог поверења. Успех ове мисије ће у доброј мери зависити од тога у којој мери будемо конкретни. Ужице је некада било индустријски развијено, а тамо где су престала да функционишу предузећа, остале су хале и простор за индустријску производњу, што њима може да олакша могућност улагања. Колико будемо вешти да то представимо и да изађемо са конкретним пројектима на којима можемо заједнички да радимо, толико ћемо бити успешни у реализацији тих пројеката,“ рекао је министар Селаковић.