Вести

Канцеларија за алтернативне санкције од сада и у Ужицу

У Ужицу је отворена канцеларија за алтернативне санкције,једна од 14 канцеларија оваквог типа у нашој земљи.Отварању је присуствовао министар правде у Влади републике Србије, Никола Селаковић, који је на отварању објаснио њихову фунцкију и истакао важност постојања овакве установе за наш град, рекавши:"Од данас, када је у Ужицу отворена канцеларија за алтернативне санкције око 350 000 грађана који живе у Златиборском округу добијају прилику да они који су осуђени за учињене прекршаје, или лакша кривична дела, своју казну одрађују на други начин.То ће се извршити кроз алтернативни систем извршења санкција,кроз електронски надзор, одређену врсту кућног затвора који ћемо увести у нови Закон о извршењу кривичних санкција,али и кроз рад у јавном интересу.
 
Једна од функција ове установе биће та, да ће лица која буду ангажована у јавном и друштвеном интересу, моћи своју казну да издржавају у неким од јавних предузећа града Ужица и општина Златиборског округа. Министар је јошистакао да уколико градска и општинска јавна предузећа не буду показала интересовање да искористе радну снагу коју им осуђеници дају на располагање, извршења казни на овај начин неће ни бити.
 
Министар правде изразио је задовољство због отварања ове установе истакавши њен значај на нивоу целе земље. Министар правде је још рекао да се на овај начин доносе уштеде у државном буџету.“Сваки затвореник који долази на издржавање затворске казне нашу државу кошта. На овакав начин ти трошкови се смањују, повећава се ефикасност и немамо ред на чекање за издржавање затворске казне.У развијеним државама Европе две трећине изречених затворских казни су ове казне које спадају у алтернативни систем санкционисања.”, истакао је Селаковић.
 
У плану је да се током следеће седмице отворе још две овакве канцеларије, а план је да следеће године проради још девет канцеларија за алтернативне санкције,рекао је министар правде, Никола Селаковић.У канцеларији за алтернативне санкције требало би да запослење нађе четворо наших грађана.