Вести

Интервју: Ивана Стојиљковић, народнa посланица

Народна посланица СНС из Ужица, Ивана Стојиљковић, имала је веома запажено обраћање на Одбору за контролу служби безбедности, када је наметнула темпо расправе и одмах заштитнику грађана, Саши Јанковићу, поставила неколико директних питања. Према њеним речима, од почетка године, у јавности су се чуле притужбе заштитника грађана у вези са наводном лошом сарадњом са одређеним државним институцијама, због чега је имала потребу да реагује.

- Омбудсман је изразио отворену сумњу да ВБА прислушкује носиоце правосудних функција, представнике политичких партија и синдикалне вође, али без евидентних доказа. Поред тога, константно је отварано питање у вези са безбедношћу премијера Александра Вучића  ко га чува, зашто и по којим законским одредбама? Грађани су, путем медија, били упознати са овим дешавањима, а потом су уследила питања на која су желели да чују јасне одговоре. Желели су да чују да ли се и раније на овакав начин вршила контрола власти и државних служби? Уколико јесте, било би логично да заштитник грађана зна све детаље о куповини прислушних уређаја 2008. године од стране Министарства одбране, као и то у коју сврху су коришћени.Такође, јавност је желела да зна да ли би омбудсман требало да има комплетне иформације о томе кога све чувају војне формације „Кобре“, пре него се тражи члан закона по којем премијер има право на такву врсту заштите. Између осталог, уследилe је и питање о висини примања заштитника грађана и његових сарадника које је изазвало најбурнију реакцију. На седници Одбора за контролу служби безбедности,отвореној за јавност, била је прилика да се једни другима обратимо јавно, и решимо све неспоразуме и недоумице. Народни посланици представљају и штите интересе грађана који су их бирали, а то је и оно што сам ја чинила тога дана.

Било је и оних који су Ваше обраћање назвали „притиском“ на омбудсмана...

- Питања су постављена у присуству посланика свих парламентарних странака, великог броја медија и уз могућност да се води расправа о томе, због чега се то не може назвати притиском, већ жељом да свачији рад буде транспарентан. Ова Влада је показала да прихвата вредности на којима је изграђена ЕУ - владавину права, демократије и људких права, а то подразумева и да оне, који представљају или штите наша права и интересе, имамо могућност и да питамо оно што нас занима, и да захтевамо да закон једнако важи за све.

Да ли сте задовољни одговорима Јанковића, пре свега у вези са примањима и чињеницом да се интересује зашто „Кобре“ обезбеђују премијера, а не пита се зашто чувају бившег председника Тадића, иако је прошло шест месеци од истека мандата?

- Плату заштитнику грађана утврђује скупштински Административни одбор и њену висину изгласала је скупштинка већина 2008, и она је и даље важећа. Много значајније је питање да ли грађани Србије од заштитника грађана, који је боље плаћен од председника државе и премијера заједно, добијају адекватну заштиту права и интереса, која је једнака за све, и која не познаје социјалне и статусне разлике. Из тог разлога покренуто је питање примања омбудсмана и његових сарадника. Високи функционери, према закону, имају право на обезбеђење шест месеци након одласка са функције. Бивши председник Тадић још увек има заштиту војних „Кобри“, а до недавно су је имали Драган Шутановац, Снежана Маловић и Владимир Вукчевић. Садашња власт ниједног тренутка није доводила у питање њиховo обезбеђење, сматрајући да тако треба да функционише озбиљна држава, која води рачуна о процени ризика безбедности и чува животе грађана. Зато смо се и запитали зашто се доводи у питање обезбеђење премијера Вучића, који је, према проценама ризика безбедности, потенцијално најугроженија личност данас и који, према одлукама Бироа за координацију рада служби безбедности, има право на ту врсту заштите.

У Златиборском округу и у Ужицу заузимате високе страначке положаје. Да ли Вам је некада сметало у напредовању то што сте жена? Да ли је тешко бити жена у политици?

-  У Странци сам постепено напредовала. Од места председнице Савета за заштиту животне средине на локалном, Савета за урбанизам на окружном нивоу и портпарола Странке у Ужицу, до места поверенице ГО у Ужицу, а сада и посланице СНС у Народној скупштини и члана ГО. У току недавних избора, два пута сам била на месту шефа Изборног штаба. Све ове позиције помогле су ми да најдубље упознам страначку инфраструктуру и начин функционисања унутарстраначких органа. То што сам жена није ми сметало у напредовању, али је било ситуација у којима сам морала много више да се доказујем од својих колега. Успела сам да, својим примером, отклоним бројне предрасуде и привучем велики број жена да се активно баве политиком. СНС у Ужицу успела је далеко да премаши зацртаних 30 одсто учешћа жена у саветима МЗ. Иза мене, као поверенице ГО, остаће одлични резултати СНС у Ужицу на парламентарним изборима (53 одсто) и на изборима за савете МЗ (90 одсто) које смо, пре свега, остварили изванредном репутацијом председника Александра Вучића, потпомогнуто нашим преданим радом. Ужице, које је некада важило за најчвршћу базу демократа, данас је бастион СНС.

Какве сте задатке поставили пред себе, као народна посланица?

 - Да дам максималан допринос на републичком и на локалном нивоу. На републичком нивоу, актвиним учешћем у процесу доношења реформских закона ове Владе и њиховој презентацији и инфилтрацији у локалне средине. А на локалном нивоу, да се искрено залажем за интересе и решавање проблема града Ужица и Златиборског округа. Као члан скупштинског Одбора за заштиту животне средине, сигурна сам да ћемо, у овом мандату, направити велики искорак у буђењу свести о значају заштите животне средине, што ће бити чврст темељ у процесу преговора са ЕУ по питању Поглавља 27. На седницама овог Одбора озбиљно се бавимо свим еколошким проблемима и катастрофама које су задесиле Србију након мајских поплава, али и несрећама које су задесиле моје Ужице по питању водне акумулације Врутци и прекомерног загађења ваздуха. Као председница Групе пријатељства са Индијом, имам изузетну сарадњу са Њ. Е. Нариндер Чауан, амбасадорком Индије. Договориле смо неколико значајних сусрета српских и индијских парламентараца и привредника, што би требало да ојача билатералне односе и привредну сарадњу. Све успешне жене, са којима сам имала прилику да се сретнем и сарађујем, имају иза себе велику подршку породице, а пре свега, супружника и то је управо оно што ми највише значи и даје снагу за нове победе.