Вести

Интервју градоначелника Петковића са Ужичком недељом

У интервјуу са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем разговаралисмо о многим актуелним друштвеним, али и политичким темама. На конкретна питања градоначелник је одговорио на свој начин и преносимо интервју у целости.

УН: У Ужицу су многи радови, кружни ток, радови у Крчагову на више места, испред зграде Скупштине града. Све то је знатно отежало саобраћај у граду, па бих Вас питала да ли је све ово било неопходно да се ради одједном и да ли ће сви радови бити завршени у току?

Да ли ви стварно мислите да о томе нико није размишљао?Одржао сам бројне састанке све у циљу да инфраструктурне радове организујемо на такав начин да буде што мање гужве у граду. Али, ако узмете у обзир да смо  морали да одлучимо хоћемо ли прво да радимо кружни ток, па Ложионички мост и да нам сав теретни саобраћај који би ишао који би ишао преко Ложионичког моста уништи нови кружни токили ову другу варијанту, коју смо усвојили, да смо морали да узмемо у обзир чињеницу да је Република инвеститор и да су многе ствари изван наше контроле и да смо морали да узмемо у обзир просторна ограничења која ми као Град имамо... ми нисмо имали боље решење. Очекивао сам од вас као новинара да отворите питање зашто се више деценија ништа није уложило у Ложионички мост, па је општа безбедност на њему била доведена у питање, зашто кружни токови, као идеално саобраћајно решење за град попут Ужица, нису коришћени.Коначно, очекивао сам да сви ви, а ваш лист у томе предњачи, који упорно критикује сваки потез који је урадило ово руководство Града понудите неко боље решење.Свакодневно од грађана Ужица и поред велике саобраћајне гужве добијам потврду да имају разумевања.Већи део радова је завршен, а надам се да ће радови на кружном току бти завршени на време.

УН: Плато испред општине понеће име “Склавков плато”. О том човеку знају се две реченице и да ли лично мислите да би требало да се по њему да име простора испред најзначајније институције у граду?             

А колико се зна о римској вучици, Ромулу и Рему? Симбол Љубљане је митски змај.Ово је нешто по чему смо ми аутентични и једноставни.Ово је само наше и ничије друго.Склавко је само ужички. То можда вама смета , јер побија ваш перманентни покушај да нас из Српске напредне странке као тобож недовољно урбане људе, за разлику од друге стране, која је лажно сама себе прогласила интелектуално и културно супериорном. Иначе, ово је била идеја академика Љубомира Симовића коју је легитимисала скупштинска Комисија за именовање улица и тргова.И “Склавков плато” је само почетак у великом пројекту преуређења центра града.Ужице је град који се мења. 

УН: Да ли знате разлог зашто је Ваш заменик Немања Нешић поднео оставку? Ко ће доћи на његово место?

Политичке одлуке су врло често ствар дугорочног планирања и компромиса.Ја сам лично био веома задовољан радом мога заменика.Нешић ће обављати функцију по закону до избора новог, а онда иде на нову, важну функцију за функционисање града.

УН: По граду се говори да нисте добро котирани у врху странке, да је струја у Градском одбору СНС-а коју воде нововарошки људи против вас, и да би вас они радо сменили. Опет се говори , а недавно је на седници Скупштине града провучено , да ћете и ви поднети оставку? Реците нам, да ли ћете поднети оставкуи, ако је поднесете, који су то разлози?

По граду се прича и да сам одлично котиран у врху Српске напредне странке, да нам држава континуирано помаже у великим инфраструктурним пројектима, да министри врло често долазе и помажу Ужице, откако сам дошао на ово место, у град се слило преко 10 милиона евра из републичке касе, па о томе никада нисте ни једну реч написали. У складу са општим трендом сензационалистичког новинарства и “жуте штампе” за вас је само лоша вест - добра вест.Ја сам градоначелник Ужица. То ми је најзначајнија улога коју сам радио у животу.Поносан сам на чињеницу да могу да служим своме граду. Мислим да функција градоначелника, ко год да је обавља , не заслужује да даје одговоре на таква некоректна питања. Иначе грађане Ужица не делим на оне који су рођени у овом граду и који су у овај град дошли.Што бих и вама препоручио.

УН: како бисте описали стање у Градском одбору СНС Ужице?

Радно. Посвећено. Јединствено. Победничко.

УН: Да ли су напади на председника општине Чајетине Милана Стаматовића део захтева Извршног одбора СНС –а, како је то изјавио Стаматовић?

А да ли су напади Милана Стаматовића на Град Ужице, грађане Ужица и мене као градоначелника део захтева његових најближих сарадница и сарадника?Шта сам требао, да дозволим да промотер и симбол дивље градње и урбанистичког хаоса моралише и пропагира етичке принципе, свађајући Западну србију са Владом?

УН: Који су Ваши планови за даље? Да ли ћете се и даље бавити политиком?

Моји планови су везани за мој град и моју породицу.Да живим и радим за њих колико умем и могу.

УН: Велике инвестиције. Грађане највише интересује докле се стигло са реконструкцијом и доградњом Фабрике воде, да ли ће, као што је Зорана Михајиловић у ово време прошле године,„да ће 70.000 грађана Ужица пити воду из акумулације врутци  8. Октобра 2017.године” ? Ако се пробије тај рок, који би рок Ви дали за завршетак и прве и друге фазе?Да ли је обезбеђен новац за другу фазу и колико је потребно новца за завршетак друге фазе?

Влада Републике Србије, као финансијер реконструкције Фабрике воде дала је још два месеца рок за завршетак радова на првој фази фабрике воде.Пробијање рока је дошло као последица неколико екстерних фактора на које нисмо могли да утичемо (измештање далековода, хладни зимски месеци итд).Ми као Град се интезивно ангажујемо да обезбедимо средства за другу фазу.Укупна потребна средства за другу фазу су око 2.5 милиона ЕУР-а, а подсећам да је прву фазу влада финансирала са 3.2 милона евра.  С обзиром да са изградњом фабрике воде решавамо проблем снадбевања у наредним деценијама  пробијање рока, због објективних разлога, није толико важно и грађани Ужица то разумејурећан сам да сам део градског руководства у чије време се гради, практично, технолошки нова фабрика за прераду воде.

УН: Докле се стигло са радовима на аеродрому на Пониквама, да ли има заинтересованих да учествују у јавно-приватном партнерству, и ако има, ко су они? Када би се могао очекивати завршетак тих радова?

На аеродрому Поникве већ имамо ситуацију да један број авиона, углавном из тзв.генералне авијације, обавља летове. Да бисмо успели да се аеродром оспособи за прихват свих врста ваздухоплова, први задатак је ограђивање аеродрома и добијање лиценце.Ми смо расписали тендер за ограду и очекујемо да по његовом завршетку радови крену и да већ идуће године аеродром буде оспособљен за прихват свих врста авиона.Након тога креће прави изазов у борби за путнике, оператере и компаније.

УН: Тунел испод Кадињаче. Реците нам нешто више о тој инвестицији, докле се стигло, шта предстоји и када можемо очекивати почетак радова?

Пре неки дан је завршен тендер за израду пројекта, где смо ми заједно са Бајином Баштом и Министарством привреде били инвеститори.Институт за путеве добио је посао вредан 22 милиона.Идуће године ће бити завршен пројекат и одмах крећемо са активним заговарањем за ту инвестицију, која ће коштати између 25 и 30 милиона.Тим пројектом како је рекао председник општине Бајина Башта “Ужице излази на Дрину, а Бајина Башта постаје предграђе Ужица”.

УН: Да ли су планиране неке нове инвестиције, радови, у граду у наредном периоду и који?

У наредном периоду планиране су озбиљне инвестицје у путну инфраструктуру Милоша Обреновића, Радничка, Пекарска, Бањичка, Краља Петра, почетак реконструкције цевовода високе зоне, даљи развој водоводне и канализационе мреже, завршетак спортске хале у Крчагову, проширење тела Депоније, реконструкција градске пијаце, реконструкција Старог града, али и озбиљни радови на уређењу центра града. Планирамо бројне нове инвестиције, које ће Ужице учинити далеко лепшим, функционалнијим и уређенијим местом за живот.

УН: Шта можете поручити грађанима Ужица за Дан града?

Ужице је сада кренуло у један озбиљан инвестициони циклус.Ужице је данас град који се мења.Град, који је сваким даном све лепши.Пракса је показала да са једним озбиљним и одговорним приступом и са јасно дефинисаном визијом многе ствари су дотижне.  Тако и ја дубоко верујем да Ужице има потенцијал да за само неколико година буде најлепше место за живот у Србији.  

 

ИЗВОР УЖИЧКА НЕДЕЉА