Вести

Делегација града Нитре посетила Ужице

Делегација на чијем челу је градоначелник словачке Нитре Јозеф Двонч посетила  град Ужице. Тема посете и радног састанка је сарадња Нитре и Ужица и помоћ овог словачког града како би Ужичани имали веће шансе да за пројектне идеје добију новац из фондова Европске уније.

Руководство града Ужица на челу са градоначелником Тихомиром Петковићем, представило је петочланој делегацији Нитре  око 20 пројектних идеја.

“Упознали смо их са нашим проблемом водоснабдевања, са санацијом акумулације Врутци, са нашом жељом да градимо енергану као продужетак депоније Дубоко, са идејом градње котларнице на Међају, градње прихватилишта за напуштене животиње, са тежњом да извршимо реконструкцију 54 километра азбестних цеви колико их је остало у граду, а за чију замену немамо средстава. Предложили смо, ако је могуће, да заједнички дођемо до новца из фондова Европске уније и за постројења за пречишћавање отпадних вода на више локација”, навео је градоначелник Ужица, Тихомир Петковић.

По речима градоначелника Нитре, највише новца из Европске уније добио за изградњу фабрика за пречишћавање отпадних вода, као и да се искуства Нитре у замени азбестних цеви  такође могу пренети на Ужичане

“Нудимо наша искуства, спроведене пројекте и оне који се припремају до 2020. године, а који су вредни око 35 милиона евра. Сада је најважније да се боље упознамо да би екипа стручњака из Ужица отишла у Нитру  и препознала пројекте који би се овде могли искористити, истакао је Јозеф Двонч, градоначелник Нитре која је за 26 успешно спроведених пројеката добила око 28 милиона евра из фондова Европске уније.

Градоначелник Нитре препоручује Ужичанима фокусирање на пројекте у вези са заштитом животне средине и инфраструктуре.

“Европска унија ће се највише фокусирати на пројекте заштите животне средине. Најважнија ствар јесте да ће сви пројекти зависити од економске силе и јачине места града.

Занимљиво је да Србија може да користи само одређен новац из фондова Европске уније, али верујем да се нашом сарадњом може добити више средстава. Осим европских, постоје и други фондови преко којих би се могли спровести овакви пројекти, а неки би се могли решити захваљујући добрим кредитима. Ми ћемо тражити форму како би Ужице, пре него што Србија уђе у Европску унију, могло да рачуна на средства из европских фондова”, поручио је Јозеф Двонч.