Вести

,,ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ" УЗ ПОДРШКУ ГРАДА УЖИЦА

Удружење ,,Јефимија” и град Ужице традиционално су се придружили обележавању Међународног месеца борбе против рака дојке и кампањи ,,Дај педалу раку”, шетњом до Градске плаже и вежбањем поручили су да су здарви стилови живота од пресудног значаја за превенцију болести која је код нас први узрок смртности код жена.

Славица Симић из Удружења ,,Јефимија” рекла је да циљ да се цела заједница укључи и да се промоцијом здравих стилова живота делује превентивно, али и да се пошаљу важне поруке.

-Важно је да сви утичемо на то какав ће бити процес дијагностике, важно је да он буде брз, да се на њега не чека дуго, да процес лечења буде разноврстан и да се обезбеде терапијске подршке и иновативне терапије. И сада можемо да кажемо да је за ових 20 година постојања “Јефимије” ово данас драстична промена. Поносни смо на оно што је до сада учињено, јер смо доста утицале на промену те слике. Заиста смо задовољне, јер доприносимо повећању свести о здрављу.

Др Маја Гулан хирург-онколог, каже да и и физичка активност и правилна исхрана помоћи ће у очувању физичког али и једнако важног менталног здравља.

-Ова акција томе служи и драго нам је да је данас овде велики број младих и деце, јер управо њих трeба да научимо. Ту су и бициклисти, мотоциклисти и сви они који дају подршку борби против рака дојке. Рак дојке је код нас први узрок смртности код жена, први узрок превремене смрти, све млађе жене оболевају. Зато је страшно важно да сви заједно имамо свест о томе, да идемо на превентивне прегледе чак и када немамо тегобе од и да већ од 40. године кренемо са мамографским прегледима дојке. Једноставно, ако ви као пацијенти помогете нама здравственим радницима да на време откријемо болест, онда је успех загарантован, о чему сведоче и жене које су прошле процес лечења и које су данас овде са нама.