Вести

,,ДА УЧИМО ПУНИМ ПЛУЋИМА"-СКУП ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

Скуп ,,Да учимо пуним плућима" одржан је у Ужицу од стране УНИЦЕФ-а, Сталне конференције градова и општина (СКГО) и уз подршку Владе Норвешке. Циљ је подстицање дијалога у друштву о квалитету ваздуха, утицају загађења и климатских промена на здравље деце и младих. Град Ужице је једна од три локалне самоуправе које добијају директну техничку подршку кроз овај пројекат који за циљ има унапређење квалитета ваздуха, здравља и заштите животне средине.

Заменик градоначелнице Ужица, Драгољуб Стојадиновић, говорио је о доприносу пројекта говорећи да ,,наш град у једном моменту јесте био у самом врху листе најзагађенијих градова у Србији, али захваљујући огромним напорима и финансијским средствима из године у годину, бележимо све мање дана са високим загађењем. Поред свих мера које као локална самоуправа предузимамо у складу са краткорочним и дугорочним плановима, значајна подршку имамо од стране ресорних министарства и партнера из Европске уније. Захваљујући опреми коју су у оквиру овог пројекта добиле три наше школе, а реч је о уређајима за мерење квалитета ваздуха , имаћемо јасну слику о томе на којим локацијама је загађење највеће и колики је утицај на квалитет ваздуха локалних загађивача. Такође, важан сегмент односи се на едукацију која се реализује уз посредовање Канцеларије за младе града Ужица.”

УНИЦЕФ и Влада Норвешке стоје иза покренутог пројекта ,,Школе за бољи квалитет ваздуха”, са циљем упознавања деце и младих у 15 локалних самоуправа, у сливу река Дрине и Западне Мораве, о бољем квалитету ваздуха.