Вести

,,ЧИТАЊЕ НА ОТВОРЕНОМ" И МАЛА БЕСПЛАТНА БИБЛИОТЕКА

У оквиру пројекта под називом ,,Читање на отвореном”, реализованом од стране Народне библиотеке Ужице и Удружење грађана ,,Колектив Ужице”, уз подршку града, отворена је мала бесплатна библиотека у којој ће се вршити размена књига по принципу узми књигу – остави књигу, постављена у Малом парку, чиме је Ужице добило своју прву библиотеку на отвореном.

Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић, позвала је суграђане да користе ову библиотеку на отвореном.

-Драго ми је да се и Ужице придружило градовима који имају библиотеке на отвореном и то баш овде у Малом парку, где свакодневно прође или застане велики број наших суграђана. Многи од њих, можда због својих свакодневних обавеза немају времена за посету Народној библиотеци, а воле да читају. Првенствено њима шаљемо поруку да им је књига сада надохват руке. Са друге стране, верујем и да је доста Ужичана који имају своје личне библиотеке и који би неки од примерака уступли овој нашој библиотеци на отвореном. Такође, оно што је веома важно, када је у питању реализација овог пројекта, је брига о физичком и менталном здрављу, кроз боравак на отвореном простору и читање.

Директорка Народне библиотеке Ужице, Душица Мурић, истакла је да је ово још једна у низу активности, које се реализују са циљем промоције књиге и читања.

-Управо отварањем једне овакве бесплатне библиотеке на отвореном, град Ужице сврстава се на мапу градова који имају бесплатне библиотеке. Надамо се да ћемо у будућности и на још неким локацијама у нашем граду имати нове библиотеке и да ћемо вођени речима Оркана Памука, овим малим корацима променити живот нашим суграђанима, приближити им књигу и читање јер ћемо на тај начин постати бољи људи и боље ћемо разумети свет око себе.