Вести

Брнабић: Учинићемо све да сачувамо мир и стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је за РТС да Срби на северу Косова и Метохије су на барикадама зато што траже основна људска права и ништа више од тога. Истиче да се плаши ескалације, али да ћемо учинити све да сачувамо мир и какву такву стабилност. Поручује и да је дубоко разочарана рекацијом међународне заједнице.

Брнабић је рекла да Србе на Косову и Метохији у Брисел и Вашингтону чују само када су на барикадама, али и тада не баш добро.

"Срби на КиМ су на барикадама зато што траже основна људска права, али заиста основна људска права и ништа више од тога", поручује Брнабић.

Истиче да су и институције напустили само зато што су тражили после више од десет година поштовање Бриселског споразума.

"На крају крајева у тим институцијама су захваљујући управо том Бриселском споразуму, тако да када Аљбин Курти каже да за њега не постоји Бриселски споразум онда не знам тачно у чему је проблем да Срби нису у институцијама", додаје Брнабић.

"Дубоко сам разочарана како међународна заједница поима људска права"

Када је реч о међународној заједници, Брнабић истиче да је дубоко разочарана њиховим поимањем људских права, основних демократских вредности, као и одоговором на низ провокација Аљбина Куртија према Србима на КиМ.

"Ако погледате само какав је био децембар – почео је тиме што је Курти поставио Ненада Рашића да буде представник Срба на КиМ у приштинским институцијама, човека који је на изборима добио 0,17 одсто гласова. Нисмо имали адекватну реакцију Брисела, имали смо реакцију која је позивала обе стране на деескалацију. Нисам тачно сигурна шта је у том тренутку урадио Београд, као и Срби на КиМ", навела је Брнабић.

Указала је да је тек након оштре реакције председника Александра Вучића уследила нешто јаснија осуда тога.