Вести

Бајић: Морамо да вратимо младе на село

Градски одбор Српске напредне странке, одржао је конференцију на којој је представио рад Савета ове странке, односно њених стручних органа који се баве анализом наше локалне заједнице и прибављањем решења за њу. Иако постоји извршна власт Града Ужица чија је примарна обавеза бављење овим проблемима, став Српске напредне странке је да и њени кадрови који су већ доказали стручност могу пружити помоћ у тој области.  У складу са тим, сви предлози које донесу Савети ове странке, биће прослеђени надлежнима у Градској управи, али и предочени грађанима Ужица, рекла је Ивана Стојиљковић, повереница ГО СНС Ужице.

Једну од низа активности представио је и координатор Савета за пољопривреду, професор доктор Никола Бајић. Он је нaгласио да је тема свих програма како оживети село јер је све мање произвођача који производе храну. У Србији постоји 200 села у којима нико не живи, док су у 25%  села, становници у просеку старији од 60 година. Српска напредна странка ради на решавању овог проблемазбог чега је буџет за пољопривреду повећан за скоро 50%. Једини начин да се млади људи врате на село јесте да се у њему боље живи.То значи унапређење инфраструктуре, путева, водовода, канализације, домови здравља, ветеринарске станице, спортски терени и тако даље. Он је истакао да је наше највеће богатство управо земљиште.

Јако ми се допало што је нови министар из струке, односно професор факултета, доктор наука и чак живи на селу.  Обећао је да ће обићи сва села у Србији  да ће чути шта пољопривредн произвођачи имају да кажу и да ће на основу тога доносити одлуке. Пре два месеца захтеви за субвенције решавано је око 50 захтева дневно , а сада преко хиљаду. И вероватно ће све те субвенције до краја године бити исплаћене“,рекао је Бајић.

Српска напредна странка предлаже да млади, школовани људи добију повољније кредите од банака, са мањом каматом, дужим грејс периодом, али и неповратним средствима.

Сваке године у Србији нестане 30.000 хектара најплоднијег земљишта. Инфраструктура је баш тамо где је природа дала најплодније земљиште.  Ми предлажемо да се промени Закон о наслеђивању. Словенији земљу наслеђује најстарији члан породице, а остали добију на неки други начин свој део, на пример у новцу или непокретностима. Поента је да се парцеле не смањују.

Он је истакао и да је у садашњем времену велика важност у органској производњи.

Становник Србије годишње поједе око 7 килиграма пестицида, хербицида, инсектицида и тако даље. Увек говорим пољопривредним произвођачима да гаје органску храну бар за себе, а зашто не и за тржиште. Средња Европа је затрована хемијом, а ту лежи наша огромна шанса.У Европи је данас далеко већа тражња за органиском храном него што је производња. А наш крај је посебно погодан за ову врсту производње. Пољопривредна стручна служба Ужице је добила један диван програм за развој сточарства односно производњу органског млека и меса. Већ је почела едукација на ову тему у свим општинама Златиборског округа.

Професор доктор Никола Бајић је констатовао и да се без знања, струке,  и искуства не могу добити прави резултати.

 Ми организујемо зимску школу за пољопривредне произвођаче на Златибору крајем фебруара у трајању од 7 дана која ће бити бесплатна за најбоље пољопривреднике из наших 10 општина. Тема је унапређење органске производње у Западној Србији. Дакле, правимо програме, тражимо инвеститоре, постоји интересовање страних организација нарочито из Европе.