Вести

100 дана од формирања новог руководства града Ужица

Затекли смо велики број нерешених проблема у функционисању градске управе, изјавио је градоначелник Ужица Тихомир Петковић резимирајући 100 дана власти.

Сачекао нас је проблем снабдевања пијаћом водом, јавних предузећа, споро издавање грађевинских дозвола, скуп и лош градски превоз. Рок за плаћање Војсци Србије 6,5 милиона евра на име компензације за објекте које је преузео Град истиче 2016, а ми смо до сада намирили тек 600.000 евра. Наишли смо на проблем великог кашњења у динамици реализације постројења за прераду отпадних вода због чега је ова инвестиција угрожена - рекао је Петковић на конференцији за новинаре. 

Уштеде су биле, рекао је, прва мера за којом је посегао.

Трошкови репрезентације сведени су на минимум, на службене аутомобиле смо истакли амблеме градске управе и јавних предузећа да би грађани могли да прате у које се сврхе користе, забранили смо одласке на плаћене семинаре, укинули плаћање прековременог рада, одрекли се накнада за службена путовања - испричао је градоначелник.

Дирекција за воде са 300.000 евра финансира пројекте обнове фабрике воде и санације језера Врутци. Са 2,8 милиона евра које је обећала Влада Србије, Ужице ће у 2015. добити модерну фабрику воде.

Почетком следеће године добићемо бољи и јефтинији јавни превоз. Расписали смо тендер и већ спровели претквалификациони поступак. Вишем тужилаштву предали смо захтев да се испитају анекси уговора између града и аутопревозника којим су обавезе града са шест милиона динара месечно нарасле на 10 милиона за јавни превоз. У октобру и новембру убрали смо 27 милиона динара више него у истим месецима прошле године на име пореза и накнаде за грађевинско земљиште и тако спасли град од банкрота - објаснио је градоначелник.

Почетком 2015. Ужице ће добити прву директну страну инвестицију. 

- Италијански „Фамот“ отвориће фабрику у Севојну, у Кремнима ће „МВГ груп“ веома брзо отворити фабрику воде - рекао је Петковић.

У току су разговори са неколико потенцијалних инвеститора. Постоје шансе да фабрике отворе „Суперкомпани“ која израђује намештај, „Искра заштита“, „Силва продукт“ чија су делатност средстава за заштиту дрвета, „Понти лукс“ – произвођач диодне расвете, „Адриатиц Поwер Солар“ из Беча.

У контактну смо са турским произвођачем меса који би да у Ужицу ради пилећи програм. Турски концерн „Милкса“, има идеју да у Ужицу и околини формира 10.000 фарми крава и коза, али искључиво уз подршку и укљученост Владе Србије. Сличан уговор потписали су са Хрватском, ускоро ће и са БиХ, - рекао је градоначелник Ужица.

Петковић је навео да су привредници града издвојили око 600 000 динара за покриће неопходних трошкова Слободе, фудбалског клуба са дугом од милион евра. 

Градоначелник Ужица је најавио за наредну годину повећање субвенција из буџета за самозапошљавање са једног на десет милиона динара, повећање субвенција за пољопривреду са 15 на 20 милиона динара. Петковић најављује да ће се до краја године знати колико ће људи из градске управе, ужичких јавних предузећа и установа бити отпуштено, по допису Владе РС који налаже смањење фонда зарада до пет посто. Петковић је истакао да се у 2015. години планира и решавање аерозагађености приходом од 17 милиона динара од наплате еколошке таксе.