Вести

ОБИЛАЗАК УГОРЖЕНОГ ПОДРУЧЈА ЛУЖНИЧКЕ ДОЛИНЕ

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бојан Врањковић, и Бранко Лакић, директор Управе за пољопривредно земљиште, су, након састанка са замеником градоначелнице Ужица, Драгољубом Стојадиновићем, и његовим сарадницима, обишли угоржено подручје Лужничке долине, оштећено током невремена које се догодило 26. маја.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, Бојан Врањковић, казао је да се мора кренути у санацију бујичних водотокова и инфраструктуре, која је на овом подручју потпуно уништена.

-Највише су страдала приградска насеља у Карану где је комплетна инфраструктира услед бујичних поплава страдала, а како смо чули од пољопривредних произвођача, страдали су и усеви кукуруза, пшенице, засади малине и осталог воћа и поврћа. На пољопривредним површинама су велики наноси камена и муља, па смо са људима из града направили договор да ће они да помогну око одношења тешког каменог наноса и верујемо да ћемо у што краћем року санирати штету. Држава мора да помогне и држава ће учествовати у томе, али је најпре потребно утврдити ниво штете. Јасно вам је да је поред ове локације у великом делу наше земље начињена огромна штета и гледаћемо да у што краћем року прикупимо све информације са терена, па да видимо на који начин и у ком правцу ћемо даље да делујемо.

Бранко Лакић, директор Управе за пољопривредно земљиште, рекао је да је ситауција ванредна и да захтева озбиљну координацију јединице локалне смаоуправе и републичких органа - Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

-Јутрос смо имали радни састанак у просторијама града Ужица где смо добили извештај о томе шта се ових дана десило и шта је локална самоуправа предузела. Нажалост, Лужничка долина, као део града Ужица који има најразвијенију пољопривреду, је претрпела највећу штету. То је оно што јесте велика штета за овај крај, али министарство ће се трудити да предузме кораке да олакша овим људима да могу да наставе да се баве пољопривредом. Управа за пољопривредно земљиште је издвојила 80 милина динара које ћемо дати локалним самоуправама за реконструкцију и санацију пољских путева. Седамдесет одсто вредности радова ће финансирати Управа за пољопривредно земљиште, а 30 одсто јединице локалне самоуправе за пољске путеве и овде смо дошли да са људима из града видимо шта треба да припреме од документације да се јаве на Јавни позив који ће Управа расписати у наредних неколико дана.

Заменик градоначелнице Ужица, Драгољуб Стојадиновић, изјавио је да је град спреман за учешће у овом Јавном позиву са 30 одсто средстава, али да није у могућности да обезбеди средства за надокнаду штете процењене на око 350 милиона динара.

-Оно што до сада знамо је да имамо 71 путни правац који је делимично или потпуно уништен, као и три моста. Тренутно, штета се процењује на преко 350 милиона динара, око 150 милиона динара инфраструктуре и оно што можемо за сада да кажемо, око 200 милиона динара јесте штета на пољопривредним усевима. Ми смо, као град, већ обезбедили 30 милиона динара интервентно, како бисмо, иоле, оспособили путеве да људи могу да приђу својим кућама. Штета је огромна, овакве ситауције нисмо могли да планирамо и град сигурно не може сам да издржи таква улагања, али имамо обећања од државног секретара, Бојана Врањковића, и директора Управе за пољопривредно земљиште, Бранка Лакића, да ће држава помоћи у санирању штете.